Glas wodka op de 100e verjaardag van Kirk Douglas

Vandaag wordt in Beverly Hills Kirk Douglas gevierd tijdens een grootse tea party georganiseerd door zijn zoon Michael Douglas. En terecht: het Hollywood-icoon wordt 100 jaar. Douglas heeft een ongelofelijke carrière als acteur, producer en filantroop achter de rug.

Kirk Douglas is de laatste, of toch de oudste, overlevende van de zogenoemde Golden Age van Hollywood. Dat hij zulke legendarische status zou bereiken, stond hoegenaamd niet in de sterren geschreven.

Kirk Douglas werd geboren als Issur Danielovitch, de zoon van straatarme Russisch-Joodse immigranten in New York. Toen hij op de middelbare school het acteren ontdekte, had hij zijn roeping gevonden. Een medeleerling in latere acteerlessen, ene Lauren Bacall, introduceerde hem in Hollywood. Daar veranderde hij zijn naam in Kirk Douglas.

Na enkele bijrollen, onder meer in de beroemde western "Gunfight at the OK Corall", brak hij in 1949 definitief door als leading man in de boksprent "Champion". Wat opviel, naast zijn onmiskenbare acteertalent, was zijn indrukwekkende fysieke présence: de kin werd legendarisch.

Er volgden nog meer klassiekers: "Ace in the hole" (1951) van Billy Wilder, "The bad and the beautiful" (1952) van Vincente Minnelli, en ook van Minnelli: "Lust for life" waarin Douglas schittert als de getormenteerde Vincent Van Gogh.

AP1985

"Spartacus" werd een gigantische hit

Uniek was ook de samenwerking met Stanley Kubrick. In "Paths of glory" (1957) geeft Douglas wellicht zijn beste vertolking, als een Franse officier tijdens de Eerste Wereldoorlog die het opneemt voor enkele deserteurs die ter dood worden veroordeeld.

Enkele jaren later had Douglas de macht verworven om zelf "Spartacus" te produceren en Kubrick in dienst te nemen als regisseur. De superproductie verliep problematisch, maar werd een gigantische hit, en Douglas is onvergetelijk als de Romeinse slaaf die een slavenopstand leidde van 73 tot 71 v. Chr.

Douglas liet toen ook zijn politieke invloed gelden. Al jaren stonden in Hollywood heel wat artiesten op de Blacklist, tijdens de heksenjacht op vermeende communisten door de oerconservatieve senator McCarthy.

Scenarist Dalton Trumbo was daar één van de grootste slachtoffers van, maar in 1962 vond Douglas het welletjes geweest en hij zette, tegen het advies van zowat heel de Hollywood-gemeenschap in, de naam van Trumbo op de generiek van "Spartacus". Op die manier maakte hij eigenhandig een einde aan de Blacklist.

Douglas is sociaal altijd heel geëngageerd geweest. "Ik groeide op in armoede en heb er nooit van gedroomd miljonair te worden", zei de superster ooit. "Toen ik zoveel geld begon te verdienen, vond ik het mijn verdomde plicht om terug te schenken." Hij zou tijdens zijn lange leven al minsten 80 miljoen dollar aan goede doelen hebben geschonken, het merendeel van zijn fortuin (sommige bronnen spreken zelfs van 145 miljoen dollar).

40 miljoen dollar ging naar een Californisch verzorgingstehuis voor Alzheimer-patiënten. Op zijn 99e verjaardag vorige december, schonk Douglas nog eens 15 miljoen dollar aan hetzelfde centrum om een uitbreiding van het gebouw te financieren.

100e verjaardag is een klein mirakel

Douglas werd zo rijk omdat hij de zakelijke kant van zijn carrière altijd uitgekiend wist te managen. Zo kocht hij ooit de toneel- en filmrechten op het beroemde boek "One flew over the cuckoo’s nest". Kirk Douglas speelde de rol op Broadway, en zijn zoon Michael Douglas produceerde de verfilming, in 1975 goed voor vijf Oscars.

Dat Douglas zijn 100e verjaardag mag vieren, mag een klein mirakel heten. In 1996 overleefde hij een zware beroerte, waarna hij niet meer kon praten en een tijdje suïcidaal was. Een halve eeuw eerder liep hij als soldaat tijdens WOII enkele kwetsuren op, en in 1991 raakte zijn ruggengraat ernstig beschadigd tijdens een spectaculaire helikoptercrash.

Omdat hij toen naar eigen zeggen de dood in de ogen had gekeken, greep hij terug naar de religie uit zijn jeugd. Hij en zijn echtgenote Anne zijn de pro-Israëlische zaak erg genegen. Leuk detail: Anne Buydens werd in België geboren, en moest ooit uit Duitsland vluchten toen de nazi’s daar aan de macht kwamen.

Later ging ze aan de slag als filmproducent, en ze ontmoette Kirk op de set van "Act of love" in Parijs. Intussen zijn ze 62 jaar met mekaar getrouwd. Michael is de zoon van Douglas’ eerste huwelijk met Diana Dill, van wie hij in 1951 scheidde.

Voorname gasten komen het glas heffen op de eeuweling

De gezondheid is heden ten dage nogal fragiel. Zo nam Douglas vorige week een filmpje op in plaats van zelf een prijs te komen uitreiken tijdens een viering van collega Warren Beatty. Maar toch staat er vrijdagnamiddag in Beverly Hills een groot feest op het programma, georganiseerd door Michael Douglas en diens echtgenote Catherine Zeta-Jones.

Tweehonderd voorname gasten, een flink pak overgevlogen uit Israël en ook Hollywood-coryfeeën Steven Spielberg en Don Rickles, komen het glas heffen op de eeuweling. Van zijn cardioloog mag Kirk Douglas al jarenlang geen alcohol meer drinken, maar op deze 9e december wordt een uitzondering gemaakt en is hem een glas wodka beloofd.

Meest gelezen