DE WERELD NU

Het EU-verschil tussen inkomen en onkosten – klusje voorde belastingdienst

onkosten, geld

Het Europees parlement weigert haar leden te verplichten zich te verantwoorden voor hun uitgaven voor onkosten. Het Europees Hof steunt dat. Ook het waarom is duidelijk.

Europarlementariërs krijgen een fors bedrag aan onkosten. Exorbitant, eigenlijk. Het Europese Hof steunt die opstelling  nu. Dat bedrag is extra fors gezien de extraatjes die er uit andere potjes voor diverse meer logische onkosten worden vergoed. Eigenlijk is die onkostenvergoeding waarover het hier gaat namelijk onbelast loon. Maar als je het zo zou noemen, dan is Leiden in last, en zullen de MEP’s de hoon van de mensen die hun vermogen onderbrengen in belastingparadijzen gelaten over zich heen laten komen. Maar klijkt u gerust even mee:

onkosten

Volgens de oorspronkelijke bedoeling is deze AOV – de technische term voor dit douceurtje – voor de huur van kantoorruimte:

De Algemene Onkostenvergoeding (AOV) krijgen de parlementsleden netto boven op hun salaris. Over de besteding hoeven ze geen verantwoording af te leggen. Het geld van de AOV is voor een belangrijk deel bedoeld voor het huren van kantoorruimte in het thuisland. Maar van de 751 Europarlementariërs geven maar 494 aan dat ze een lokaal kantoor hebben.

Wie dat niet huurde, heeft dus extra inkomen. En daar zit een eenvoudige oplossing voor dit probleem binnen de Nederlandse context. Mits men dat in Nederland wil, natuurlijk.

Maar men schermt vooral met de transparantie en de privacy van de MEP’s:

Toen het Parlement bleef weigeren, onder meer omdat het te veel werk zou zijn om de verzoeken te honoreren, stapte het team van journalisten naar de rechter en werd een procedure gestart bij het Europees Hof van Justitie. Tijdens het proces, dat drie jaar heeft geduurd, stelde het Europarlement dat het niet beschikte over de gevraagde documenten. Daarnaast zouden privacy-regels meer transparantie in de weg staan.

Vorige week deed ik ergens mee aan een testje, waarvoor ik naast de reiskosten ook een bedrag van €25,- euro ‘verdiende’. De testinstantie meldde dat het echter geen loon was, maar wel aan de belasting zou worden doorgegeven. In ons land zijn de zaken zo strak geregeld dat dit geld niet wordt uitbetaald als risicoverzekering of iets dergelijks (dit testje was overigens volkomen gevaarloos, en ook zonder dat geld had ik er aan meegedaan). Maar als men het als extra inkomen beziet, blijft er al snel niet veel meer van over dan vereist voor de aankoop van een matig flesje wijn.

u begrijpt waar ik heen wil? Door de EU uItbetaalde bedragen voor onkosten waarvoor geen verantwoording wordt geleverd moeten maar worden beschouwd als extra inkomsten. Daar weet de belastingdienst wel weg mee, en bij dergelijke inkomens als van MEP’s blijft er dan ook niet genoeg over om géén kantoortje te huren elders en ergens. Dat is namelijk aftrekbaar als kostenpost, en het steunt de lokale onroerend goed markt in de plaatsen van herkomst van onze Nederlandse MEP’s. Doen ze er toch nog iets nuttigs mee.

Want wat die mensen met hun geld doen kan me au fond niet zoveel schelen.

1 reactie

  1. LT schreef:

    De huidige regeling met een extra (bovenmatige) vergoeding van algemene uitgaven van 4342,- euro per maand valt hoop ik niet onder de pensioengrondslag, WW-grondslag, grondslag voor de vakantietoeslag e.d..