In Zuid-Korea worden honden routinematig en intensief gefokt voor menselijke consumptie. Humane Society International (HSI) zet zich in voor een totaalverbod op het eten van honden en stimuleert Koreaanse boeren om te stoppen met hun hondenvleesboerderijen. HSI heeft daarbij de hulp ingeroepen van Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal, om een aantal honden uit ontmantelde boerderijen in Nederland op te vangen.

Zuid-Korea
Foto: Humane Society International

Naar schatting zitten in Zuid-Korea zo’n 2 miljoen honden opgesloten in ongeveer 17.000 boerderijen, in kleine, kale, smerige kooien. Ze krijgen soms afval te eten uit een restaurant, water krijgen ze af en toe.  Voor de honden is het een puur lijden. Ze zijn ziek, ondervoed en ze worden allemaal onderworpen aan vreselijke, dagelijkse verwaarlozing of zelfs opzettelijke wreedheid.

De methoden die worden gebruikt om de honden te doden zijn barbaars,  elektrocutie komt het meest voor. Ze worden geslacht in het zicht van andere honden en hun laatste momenten zijn pijnlijk en angstaanjagend.

Zuid-Korea
Foto: Humane Society International

Stoppen
Het uiteindelijke doel van HSI is een verbod op de handel in hondenvlees. HSI werkt samen met boeren die graag met de handel in hondenvlees willen stoppen en de overgang naar een humane manier van leven willen maken.Het streven is om zo veel mogelijk van deze boerderijen te sluiten.

De honden die inmiddels gered werden door HSI zijn naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada gevlogen, omdat  in Zuid-Korea onvoldoende brede aanvaarding is voor de adoptie van honden, met name voor grote honden. Er is ook een misvatting dat ‘vleeshonden’ anders zijn dan huishonden; iets wat hopelijk zal veranderen door middel van onderwijs en adoptieverhalen, die duidelijk zullen aantonen dat dit niet het geval is.

In Zuid-Korea draagt HSI actief bij aan de overgang van de boeren die landbouw willen bedrijven, zoals bosbessen en champignons, als nieuwe bron van inkomsten. Deze boeren ondertekenen contracten waarin staat dat ze geen honden meer zullen houden voor de slacht en HSI zal dit blijven controleren en ervoor zorgen dat deze boeren niet terugvallen in hun oude beroep. De organisatie vernietigt de kooien en sluit de boerderijen.

Zuid-Korea
Foto: Humane Society International

Nederlandse opvanggezinnen gezocht
In oktober 2018 zal de 13e hondenfarm in Zuid-Korea gesloten worden. HSI wil het hulpprogramma uitbreiden naar Europa en nam contact op Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal.

De boerderij die gesloten gaat worden ligt in Namyangju en daar zijn 183 honden, de puppy’s niet meegeteld. De meeste geredde honden gaan naar Canada en de Verenigde Staten en een paar naar het Verenigd Koninkrijk. Dierenhulp zonder Grenzen zal ook een aantal honden opnemen, en daar zijn opvanggezinnen voor nodig. De honden zijn gevaccineerd, incl. rabiës,  hun bloed is getest, ze hebben een microchip en zijn al behandeld tegen parasieten. Maar wat ze niet kennen is liefde en een goede verzorging.

Begin oktober zal begonnen worden met het leeghalen van deze farm. Dit zal ongeveer twee weken gaan duren. De honden starten een nieuw leven, en dan naar een opvang- of adoptiegezin. Denk je dat jij iemand bent die een of meerdere honden een nieuwe toekomst kan geven, neem dan contact op met Dierenhulp zonder Grenzen via deze link en klik dan op ‘contact’.

Zuid-Korea
Opvang gezocht voor geredde vleeshonden Zuid-Korea | Foto: Humane Society International

Persbericht Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal