Trump bekritiseert OPEC vanwege hoge olieprijs

Trump bekritiseert OPEC vanwege hoge olieprijs

De Amerikaanse president Trump heeft in zijn toespraak voor de Verenigde Naties hard uitgehaald naar de OPEC. Het kartel van olieproducerende landen zou de olieprijs kunstmatig hoog houden, waar andere landen de rekening voor betalen. Hij zei daar het volgende over in zijn toespraak.

"In de Verenigde Staten geloven we sterk in energiezekerheid voor onszelf en voor onze bondgenoten. We zijn de grootste energieproducent ter wereld. We staan klaar om ons overvloedige aanbod van betaalbaar olie en gas te exporteren naar de rest van de wereld. De OPEC en de OPEC-landen zijn zoals gebruikelijk bezig om de rest van de wereld een poot uit te draaien. Ik houd daar niet van en niemand zou daarvan moeten houden.

We verdedigen veel van deze landen voor niets en dan maken ze gebruik van ons door ons hoge olieprijzen te geven. Dat is niet goed. We willen dat ze stoppen met het verhogen van de prijzen, we willen dat ze beginnen om hun prijzen te verlagen. Ook moeten ze vanaf nu substantieel gaan bijdragen aan militaire bescherming. We zullen deze verschrikkelijke prijzen niet langer accepteren."

Ook haalt hij in zijn toespraak uit naar Duitsland, dat met de aanleg van een nieuwe pijpleiding door de Oostzee nog afhankelijker wordt van aardgas uit Rusland.

"Afhankelijkheid van één buitenlandse leverancier kan een land kwetsbaar maken voor uitbuiting en intimidatie. Daarom feliciteren we Europese staten zoals Polen voor het aanleggen van een Baltische pijpleiding, zodat landen niet afhankelijk worden van Rusland voor hun energiebehoefte.

Duitsland wordt volledig afhankelijk van Russische energie als ze niet meteen haar koers wijzigt. Hier in de Westerse wereld zijn we toegewijd aan het behoud van onze onafhankelijkheid tegen de inbreuk van expansionistische buitenlandse machten. Het is ons formele beleid van ons land sinds president Monroe dat we de inmenging van vreemde naties binnen onze invloedssfeer en in onze eigen zaken afwijzen."

Hieronder ziet u de volledige toespraak van Trump voor de Verenigde Naties.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »