DE WERELD NU

Bezuinigingen op rechtsbijstand voor lagere inkomens door justitie?

rechtsbijstand voor lagere inkomens

Het kabinet heeft plannen om de rechtsbijstand voor lagere inkomens te beëindigen, met uitzondering van die voor asielmigranten. Dat is werkelijk de omgekeerde wereld.

Het NOS-stukje werd sinds gisteren aanzienlijk gewijzigd, maar geeft nog steeds een vrij stevig verhaal:

Mensen met een laag inkomen kunnen in de toekomst niet meer vanzelfsprekend een beroep doen op een gesubsidieerde advocaat als zij bijvoorbeeld gaan scheiden, ontslagen worden of schulden hebben. Dat staat in conceptplannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming, die de NOS in handen heeft.

Je eerste reactie neigt al snel naar: typisch VVD-plan.

In de verkenning over de hervorming van de rechtsbijstand staat dat zaken in het civiel en bestuursrecht minder snel bij de advocatuur terecht moeten komen. Nu hebben mensen die het niet kunnen betalen in alle rechtsgebieden recht op gesubsidieerde rechtshulp. Dat kost jaarlijks ruim 400 miljoen euro en dat is te duur, vindt de minister.

De gemelde uitzondering voor asielmigranten laat wel weer zien waar de prioriteiten van ambtelijk Den Haag liggen: niet bij de al hier wonende bevolking. En tja, goedkoop is anders, met 400 miljoen. Maar in een maatschappij als de onze – waar steeds meer juridisch wordt afgekaart – is het intrekken van rechtsbijstand voor wie die weg anders niet betalen kan, een creatie van rechtsongelijkheid.

..het concept wel duidelijk maakt in welke richting Dekker denkt. “Bijstand door specialist/advocaat zal alleen worden vergoed in zaken waarin de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen”, staat in het concept. Het gaat dan om zaken in het strafrecht en om asielzaken.

Dit roept de vraag op hoe dit kabinet zijn prioriteiten ziet. Volgend jaar wordt wel 12 miljard besteed aan de eerste aankleding van de Kindergarten van Diederik Samsom en zijn klimaatgekkies, maar 400 miljoen voor een deugdelijk en min of meer ‘eerlijk’ (om dat zwaar misbruikte woord toch maar te gebruiken) rechtsstelsel is te duur?

In feite is sinds de bezuinigingen van de jaren tachtig nooit eerder een herijking van de financiering van prioriteiten in Nederland aan de orde geweest. Het bleef bij kaasschaven en incidentele toevoegingen gebaseerd op omstandigheden die extra ingrijpen rechtvaardigden. Want in dit land voorop moet staan en wat we gevoeglijk kunnen staken? Daarover wil men in Den Haag niet nadenken – het zou eens pijnlijke conclusies over de staatsinrichting tot gevolg kunnen hebben. Maar intussen is er alle reden voor eens een prioritering binnen de staatsfinanciën te maken. Niet alleen schept dat politieke helderheid, maar het maakt ook de eerste traditionele greep in de kas van het ministerie van Defensie wat minder vanzelfsprekend. Het zou de Nederlandse politiek een gevoel van richting en begrip voor de wereld rondom bij kunnen brengen.

Dat zou ook de bespottelijke bedragen die we de wereld in slingeren (omdat we vinden dat we daarmee onze erfzonde afkopen?) eens kunnen bijpunten. Er gaat weer 100 miljoen naar een bekend goed doel, hoewel men beweert dapper liegt dat dat toeval is. Maar Sigrid Kaag is niet het probleem, doch slechts een gevolg er van.

Eigenlijk zei ik het al. Zou dit kabinet dat op gang moeten brengen, zo’n herijking? Met deze coalitie? Gods water vloeit over Gods akker, zo God het wil, is het belangrijkste motto van de meeste gezagsdragers en hun ambtenaren, waarbij ze hun eigen hobby’s er tussen proberen te wringen. Wel aandacht voor de advocaatkosten van asielmigranten (want Howick & Lili? Wie waren dat ook alweer?), maar de hier wonende bevolking dient zich te schikken. Hoe langer jij (en je familie) hier woont, des te groter je aandeel in de collectieve schuld. Dat de rechtsbijstand voor lagere inkomens daarvan een slachtoffer is kan eigenlijk nauwelijks nog verbazen.

12 reacties

  1. Niets is wat het lijkt schreef:

    Ik sta hier wat genuanceerder in. Denk dat het goed is de gesubsidieerde rechtshulp eens goed tegen het licht te houden. (En ja, ook in het asiel ‘recht’).
    Het principe van toegang tot het recht voor iedereen d.m.v. financiering door de samenleving is OK.

    Maar wat te denken van b.v. onmachtige, mishandelende ouders die jaar in jaar uit zinloze rechtszaken aanspannen om te proberen hun uit huis geplaatste kinderen terug te krijgen? Terwijl voor iedereen, ook de advocaten, duidelijk is dat de situatie dat niet toestaat? De onzekerheid voor kinderen en pleegouders blijft bestaan? De rechtspraak overbelast is met dit soort zaken?
    Op kosten van de belastingbetaler? Aan zulke dingen moet een einde komen. Daar is dat recht niet voor bedoeld.

    Ook het handelen van asieladvocaten moet eens goed tegen het licht worden gehouden. Dat zij elk middel aangrijpen om hun ‘cliënten’ op kosten van de samenleving hier te houden, kan en moet kritisch bezien worden. Als d.m.v. chantage, bedreiging en mediaterreur het recht omzeild wordt, is er sprake van een glijdende schaal in de rechtspraak.

  2. Niets is wat het lijkt schreef:

    Ik wil hier nog aan toevoegen, dat het eigenlijk ook wel pervers is, dat zinloze rechtszaken aangespannen blijven worden, louter omdat het ‘nix kost’ voor bepaalde groepen.

    Heb je maar net iets meer inkomen, moet je flink dokken voor je ‘recht’.
    Veel mensen doen dat dan dus maar niet en zo krijg je ook hier rechtsongelijkheid.

  3. maya b. schreef:

    Ik deel enerzijds de mening van Niets is wat het lijkt, misbruik van gesubsidieerde procedures is niet goed en moet stoppen.
    Anderzijds weet ik uit ervaring dat gewone burgers in de molens van ambtelijke organisaties zoals de belastingdienst vermalen kunnen worden. Doordat dergelijke organisaties fout op fout stapelen en/of zich schuldig maken aan machtsmisbruik en/of de regels niet correct toepassen. Zelfs voor (professionele) juristen is daar amper mee om te gaan. Laat staan voor degenen met een andersoortige opleiding en/of een laag inkomen die geen rechtshulp kunnen betalen. Om de schijn op te houden dat we in een democratische rechtsstaat leven, waarbij de rechter de uitvoerende macht controleert, is het mijns inziens dus wel nodig ook die mensen rechtsbescherming en rechtshulp te bieden, zo nodig gesubsidieerd. In dat verband memoreer ik Mr. H.D. Tjeenk Willink, 27 juni 2017 (voormalig kabinetsformateur) in http://www.kabinetsformatie2017.nl/documenten/publicaties/2017/06/27/bijlage-bij-eindverslag-informateur-tjeenk-willink—over-de-uitvoerbaarheid-en-uitvoering-van-nieuw-beleid-regeerakkoord
    Hij wijst op “een aanzienlijke groei van het aantal regels en formulieren (van overheid, semi-publieke diensten en private instellingen) waarmee burgers te maken krijgen en waarvan zij vaak het slachtoffer worden.” En hij stelt terecht de vraag: “Want hoe legitiem is een openbaar bestuur waarin alleen de meest competente burgers, en dan nog soms met moeite, zelf hun weg kunnen vinden en niet diegenen waarvoor de democratische rechtstaat juist ook was bedoeld?”

  4. Niets is wat het lijkt schreef:

    Maya: Uiteraard moet gesubsidieerde rechtshulp blijven. Een rechtsgang moet voor iedereen toegankelijk zijn. Maar de criteria voor toekenning van rechtshulp op kosten van de belastingbetaler mogen wel eens goed tegen het licht worden gehouden. Zodat er draagvlak blijft, zowel financieel als moreel.
    Mij gaat het om het tegengaan van oneigenlijk gebruik van middelen.

  5. Thomas schreef:

    Het probleem zijn degenen die op deze coalitie gestemd hebben, hoewel de SP en Groenlinks van hetzelfde laken een pak zijn. Je moet toch ooit beseffen dat je door onze elite gewoon voor de gek gehouden wordt. De Trumphater Michael Moore heeft een film over Trump gemaakt en boort meteen de Democraten ook de grond in. In zijn woonplaats is het drinkwater vergiftigd door een te hoog loodgehalte. Toen de producten van een grote fabriek aangetast werden, kreeg deze fabriek op kosten van de overheid een eigen schoon water systeem. Toen Obama op bezoek kwam hield hij een gloedvol betoog maar hij deed verder niks. Het grootkapitaal regeert samen met Soros en zijn indoctrinatie en migranten business. De marineschepen mogen niet meer naar zeehelden genoemd te worden. Dan noemen we het nieuwste marineschip toch gewoon: “Pipi Langkous”.

  6. Oet_Grunnen schreef:

    Ik zat vorige week bij de Centrale Raad van Beroep tegenover drie (!) Raadsheren, een griffier en een juridisch adviseur van de Raad. Links van me een pro deo advocaat en haar klant die voor een kansloze flutzaak doorprocedeerde, omdat het gratis was.
    Oplossing: rechtshulp handhaven, maar griffierecht fors omhoog gooien. Bij winst moet de tegenpartij deze vergoeden en bij verlies mogen de kosten zelf gedragen worden.
    Simpel, maar ja, niemand vraagt mij wat.

  7. Niets is wat het lijkt schreef:

    Thomas: de bevolking heeft juist NIET voor deze coalitie gestemd, en daar zit hem de crux.
    We mogen stemmen, en vervolgens worden NIET de democratisch gekozen grootste partijen in de coalitie samen gebracht. Niet democratisch dus, en daar vind ik wat van, maar daar gaat het hier niet over.

  8. max schreef:

    Tja, iedereen kan kinderen krijgen dus moslims en zwakbegaafden ook en daar profiteert het hulpverleningscircuit dan weer van.

  9. LT schreef:

    Rechtshulp moet geen privilege van de beter betaalden worden. Ook lagere inkomens moet rechtshulp praktische gezien kunnen inschakelen,. Maar, (door) procederen omdat ‘het het toch niets kost” is een geen goede zaak.

    Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Wil ik daarvan gebruik maken, dan is er een eigenrisico/drempel van 200,- euro per zaak. En er geldt per soort zaak een bepaald maximum aan de vergoeding. Veel wordt afgehandeld via bemiddeling door juristen en buiten rechtsgang om gehouden. Lijkt me een prima systeem, ook voor lagere inkomens (en asielmigranten)..

  10. Johan P schreef:

    Ik heb geen probleem met een vrije toegang tot het rechtsstelsel. Dat moet voor iedereen kunnen, maar de eindeloze procedures door asielzoekers moeten worden beperkt.
    Verder zou het hele stelsel op de schop moeten omdat er veel te veel onzin zaken worden behandeld. En eerlijk gezegd is een buitenproportioneel deel daarvan ook te wijten aan nieuwkomers: islamieten die om de haverklap een zaak aanspannen wegen discriminatie etc. Het is een vorm van juridische/economische oorlogsvoering waarbij het stelsel wordt uitgeput en dit wordt opzettelijk gedaan met dat oogmerk.
    Het eindeloos doorprocederen omdat er geen kosten aan zijn verbonden moet worden gestopt. Dat kan door een eigen bijdrage te vragen die afhankelijk is van het inkomen. En die bijdrage zou hoger kunnen worden naarmate men meer zaken aanspant.

  11. Hannibal schreef:

    @Johan P.
    Maar de juridische jihad ga je hier niet mee stoppen. Die wordt in ultimo gefinancierd door in de moskee met de hoed rond te gaan. Aanklachten wegens overlast van Muezzins tref je zo al wel op voorhand.

  12. Johan P schreef:

    De juridische jihad valt ook niet volledig te stoppen door alle toegang tot het rechtsstelsel voor lagere inkomens zwaar te beperken, juist omdat die min of meer wordt betaald door crowdfunding en via doorgesluisd geld uit de moslim-wereld.
    Mijn punt is dat er op bepaalde vlakken (eigenlijk heel erg veel vlakken) de mogelijkheid is om eindeloos door te procederen. En als men dan kijkt naar de grote lijnen dan valt het op dat het vooral linkse actiegroepen en moslim(organisaties) zijn die daar gebruik van maken, het is vrijwel nooit Jan-met-de-pet.
    Het feit dat dergelijke instanties gebruik maken van een stelsel om dat stelsel te ontwrichten is iets waar aan moet worden gesleuteld. Of liever nog, het stelsel volledig herzien.
    Ik heb eerder gepleit voor een volledige herziening van het rechtsstelsel aangezien het zo belachelijk gecompliceerd is geworden dat het niet meer werkt.
    Het grote probleem is dat met iedere toevoeging om mazen te dichten er meer mazen ontstaan dan er waren.

    Dit voorstel zal voornamelijk de werkende autochtoon treffen.