Een rijtje sociale huurwoningen in Hoogeveen
NOS NieuwsAangepast

Coalitie wil scheefwoners harder aanpakken

Mensen die in een sociale huurwoning blijven terwijl zij daar eigenlijk te veel voor verdienen, moeten een flinke huurverhoging krijgen, vinden de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer.

De huur voor een sociale huurwoning mag nu met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen voor scheefwoners. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat dit sneller kan.

In "extreme gevallen", waarin mensen in een sociale huurwoning een inkomen van 80.000 tot 100.000 euro hebben, moet het zelfs mogelijk worden om de huur in één keer op te schroeven naar de maximale huurprijs van 710 euro per maand. Dat maximum geldt overigens voor mensen met een inkomen onder de 41.000.

Mensen met een hoger inkomen, scheefhuurders dus, betalen vaak al meer dan 710 euro voor een sociale huurwoning, omdat hun huur vaak meer omhoog gaat dan bij mensen met een inkomen onder de grens van 41.000 euro.

Mensen die 500 euro per maand betalen lopen dus kans op een huurverhoging van 40 procent, ruim 200 euro per maand.

Vrije sector

De coalitiepartijen hopen dat zogenoemde scheefwoners - huurders van een sociale huurwoning die meer dan 41.000 euro per jaar verdienen - door de maatregel eerder verkassen naar een huurwoning in de vrije sector of koopwoning.

Landelijk wonen in 18 procent van de sociale huurwoningen mensen die eigenlijk een te hoog inkomen hebben voor zo'n woning (dat cijfer is uit 2016).

PvdA-Kamerlid Nijboer noemt het plan "een harde klap, midden in het gezicht van de middeninkomens". Hij vindt het onbegrijpelijk en onfatsoenlijk om "niets te doen aan het woningtekort", maar wel de huren in een aantal gevallen met 40 procent te verhogen.

Ook directeur Jansen van de Woonbond spreekt van een ondoordacht en slecht plan. Volgens hem is er sprake van de zoveelste greep in de achterzak van huurders in korte tijd.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt dat het voor scheefhuurders vaak moeilijk is om door te stromen. "Het aanbod in de vrije sector is beperkt. Woningen met een huur onder de 1000 euro zijn moeilijk te vinden", zegt een woordvoerder. "Geschikte koopwoningen zijn vaak niet betaalbaar en het is moeilijk voor deze mensen om een hypotheek te krijgen."

De Tweede Kamer spreekt vanmiddag over huuraangelegenheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl