RTL Nieuws pakt uit: ‘Zo discrimineert Nederland!’

RTL Nieuws pakt groots uit met een straatexperiment, waarbij het zowel een blanke als donkere landgenoot een proef liet uitvoeren. ‘Zo discrimineert Nederland’, kopt het RTL 4-programma. De blanke en de donkere Nederlander moesten aan voorbijgangers in Woerden vragen of ze hun telefoon kort mochten lenen: de blanke kreeg dat 30 van de 50 keer voor elkaar, de donkere 20 van de 50 keer. RTL heeft dit nieuws gepusht naar alle app-gebruikers en is ermee naar minister Asscher gegaan.

RTL Nieuws liet de proef uitvoeren vanwege de discussie over discriminatie, waarin Sylvana Simons de boventoon voert. “Er gaat geen dag voorbij dat het niet over discriminatie gaat. Op social media, op tv, op verjaardagen. Denk bijvoorbeeld aan de zwartepietendiscussie, etnisch profileren door de politie en de heftige reacties op en bedreigingen van Sylvana Simons.

Daarom wilde RTL Nieuws weten of Nederland écht racistisch is. “Maakt het dan uit of je blank of gekleurd bent? Het antwoord is ja, blijkt uit het onderzoek.

De donkere acteur Denzel is teleurgesteld: “De blanke meneer krijgt het wel gewoon voor elkaar en dan doet het nog meer pijn. Dan zie je gewoon dat dit de realiteit is in 2016. Dat racisme gewoon speelt.

Minister Asscher heeft gereageerd op het nieuws. “Men wordt gediscrimineerd. Of het altijd bewust racistische discriminatie is dat is een tweede. Maar het komt in elk geval voort uit onze vooroordelen. En ieder mens heeft vooroordelen, dat is ook bekend.”

“Maar de kunst is om die niet de overhand te laten krijgen, want je ziet wat een verschil het maakt in bejegening tussen de een en de ander. Volgens mij willen we allemaal gelijk behandeld worden.”

RTL Nieuws pakt vanavond om half acht groots uit met het item.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen