Schimmels op je eten? In veel gevallen is wegsnijden genoeg
Is je eten beschimmeld? Sommige schimmels zijn nuttig en smaken zelfs goed, andere zijn ronduit gevaarlijk. Wat blijft eetbaar en welke voedingsmiddelen moet je in zijn geheel weggooien?
Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft. De Amerikaanse Food Safety and Inspection Service heeft een en ander op een rijtje gezet.
Schadelijke stoffen
Sommige fungi, de wetenschappelijke naam voor schimmels, kunnen bij consumptie allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bepaalde schimmels leiden in voor hen gunstige omstandigheden zelfs tot voedselvergiftiging. Dit komt door de stof mycotoxine. Bepaalde typen van dit gif kunnen kankerverwekkend zijn. Mycotoxinen worden voornamelijk aangetroffen in appels, selderij en druivensap, maar ook in kruiden, noten en granen. Ze verdwijnen niet door voedsel te koken.
Goed schoonhouden
Het advies is om de koelkast minimaal eens in de drie maanden grondig te reinigen
De koelkast is de ideale plaats voor bacteriën en schimmels. Dit komt door de juiste, lage temperatuur. Om besmetting tegen te gaan, dient voedsel goed te worden afgedekt. Het advies is daarbij de koelkast minimaal eens in de drie maanden grondig te reinigen. Met een sopje of een eetlepel soda op 5 liter water. Schrob zwarte plekken schoon met een chlooroplossing (3 theelepels bleek op een kwart liter water). Let vooral op de afvoer. Vier keer per jaar mag daar een druppeltje chloor in.
Het kan ook geen kwaad om, om de paar dagen, te controleren of eten beschimmelt. In tegenstelling tot bacteriën zijn fungi meestal met het blote oog te zien. Met een microscoop lijken het zelfs minuscule champignons. De uiteinden van deze micro-organismen worden alleen via de lucht meegevoerd, waardoor het op andere producten terechtkomt.
Soms is de schimmel gewoon weg te snijden. Bepaalde soorten vormen een soort draden door het voedsel heen. Dus al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, is het raadzaam sommige voedselproducten toch in zijn geheel weg te gooien.
Dit mag je wegsnijden
- Groenten en (hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte. Denk aan kool, wortel en paprika. Kleine plekken kunnen worden weggeschild of afgesneden. Ronde plekken op bijvoorbeeld sinaasappels ruim afsnijden (2,5 cm).
- Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant. Ruim wegsnijden (2,5 cm). Als het niet goed is verpakt, kan ook bacteriegroei ontstaan.
- Blauwschimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en stilton behandelen als harde kaas. Ruim wegsnijden (2,5 cm).
- Gedroogde worst of gedroogde ham. Schimmel is normaal op deze houdbare producten. Eventueel plekjes wegsnijden of afborstelen.
Dit gooi je direct weg
Schimmel kan bij droog, poreus voedsel verder zijn verspreid
- Kliekjes zoals stukjes vlees, stoofschotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta.
- Brood, koekjes, gebak. Ook als het minimaal is. Schimmel kan bij droog, poreus voedsel verder zijn verspreid.
- Groenten en (zacht) fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten. Schimmel kan verder onder het oppervlak zitten.
- Vleeswaren. Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien.
- Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval.
- Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
- Yoghurt en zure room. Schimmels kunnen diep doordringen en de kans op bacteriegroei is groter.
- Jams en compotes (appelmoes). Niet uitscheppen. Schimmels kunnen giftige mycotoxinen produceren.
- Noten, pindakaas of andere notenpasta’s, maar ook peulvruchten. Het risico op schimmel is hoog bij voeding gemaakt zonder conserveermiddelen. Met verpakking en al weggooien.
Sommige gerechten smaken beter door de schimmels:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
'Gefrituurd eten hoeft niet ongezond te zijn'
-
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
-
-
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
Geen kwaad woord over sushi, maar de Japanse keuken heeft meer te bieden, weten ook meneer en mevrouw Hamersma. Bak eens een hambagu (hamburger). Sake is niet verplicht, er kan ook wijn bij. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn, deze week tippen ze drie Japanse recepten. -
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
'De omgang met ons voedsel is compleet doorgeslagen'
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’