Direct naar artikelinhoud
Donald Trump president

Republikein strijdt voor onderzoek naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen

Republikeins senator Lindsey Graham.

Pogingen van de Democraten om een onderzoek in te stellen naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden nu ook Republikeinse steun. Senator Lindsey Graham heeft gisteren gezegd dat hij een onderzoek naar de Russische inmenging zou willen leiden.

De Democratische Congresleden Elijah Cummings en Eric Swaldwell stelden gisteren een wetsontwerp voor om een onafhankelijke commissie op te richten. Die moet de betrokkenheid van de Russische regering onderzoeken bij de cyberaanvallen die de presidentsverkiezingen dit jaar beroerden. 

'Het zou Rusland kunnen zijn. En het zou China kunnen zijn. En het zou een of andere kerel in zijn huis in New Jersey kunnen zijn'
Donald Trump in Time

Het gaat om een lange lijst van incidenten. Beveiligingsexperten linkten de Russen aan de hackings van het Democratic National Committee, het Democratic Congressional Campaign Committee, de gmail-accounts van John Podesta en Colin Powell, de kiezersregisters van Arizona, Illinois en Florida en een stortvloed aan nepnieuws.

De commissie met twaalf leden, die verkozen wordt door Republikeinen én Democraten, zou haar bevindingen en aanbevelingen om dergelijke aanvallen in de toekomst te vermijden over achttien maanden presenteren.

Trump blijft ontkennen

Tijdens de campagne drongen de Democraten al aan op een onderzoek naar de Russische hacks. Zonder succes. Hun Republikeinse collega's, die beide kamers van het Congres domineren, weigerden hun verzoeken te steunen. Maar dat verandert nu. Republikeins senator Lindsay Graham zegt aan CNN dat hij samen met John McCain zal aandringen op een onderzoek naar de hackings. 

Donald Trump.

Maar beide heren mogen zich alvast aan een sterke tegenwind van president-elect Donald Trump verwachten, die blijft ontkennen dat er bewijs is voor Russische betrokkenheid. "Ik geloof niet dat ze zich moeiden", zei Trump gisteren in een interview in Time, dat hem koos als Person of the Year. "Het zou Rusland kunnen zijn. En het zou China kunnen zijn. En het zou een of andere kerel in zijn huis in New Jersey kunnen zijn." 

Veiligheidsdiensten: geen twijfel mogelijk

Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten lijdt het echter geen twijfel dat de Russische regering achter de aanvallen zat. In oktober hebben het departement Homeland Security en de Director of National Intelligence gezamenlijk een verklaring uitgebracht waarin ze de hackings herleiden tot het Kremlin. "Enkel de hoogste Russische ambtenaren zouden deze activiteiten hebben kunnen autoriseren", klonk het.

'Trump leurt met twee onwaarheden: dat miljoenen illegale migranten gestemd hebben, en dat de inlichtingendiensten liegen'
Adam Schiff, Democratisch Congreslid

Volgens functionarissen van de veiligheidsdiensten hebben zowel Trump als Hillary Clinton tijdens een briefing voor de verkiezingen bewijsstukken te zien gekregen van hun conclusies. In Trumps ontkenning zien ze net een bewijs van de Russische betrokkenheid. 

"Trumps opmerkingen blijven onze professionals tegenspreken en zijn in het voordeel van het Kremlin", zegt Democratisch Congreslid Adam Schiff aan The Wall Street Journal. "Trump leurt nu met twee onwaarheden: dat miljoenen illegale migranten gestemd hebben, en dat de inlichtingendiensten liegen."

Sommigen menen zelfs dat de betrokkenheid van de Russische regering zo duidelijk is, dat een onderzoekscommissie alleen maar een verspilling van tijd en geld zou zijn. NSA-directeur Michael Rogers stelde recent in een mededeling dat er "geen twijfels moeten zijn" dat de hackings "een bewuste poging waren van een land met het oog op een bepaald resultaat". Een commissie kan volgens hem niet meer zekerheid bieden dan er nu al is.