main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto is illustratief
Goedemorgen Nederland - 25 september 2018 — 10:06

Brabantse Devin (28) trok op met Koerden tegen IS: ‘Omdat ik mensen wilde helpen’

De Brabantse Devin (28) is trots op wat hij gedaan heeft toen hij samen met de Koerden tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) optrok. Toch moet hij zich als eerste Nederlander nu verantwoorden voor de rechter.

Devin maakte zes maanden lang deel uit van de YPG, de Koerdische strijdgroep die al jaren in Noord-Syrië vecht tegen de IS. In die tijd heeft hij veel bloed gezien, heel veel. Met name die keer dat IS mortieren liet vallen op de boten waarmee de Koerdische strijdgroep over de rivier staken. Of wanneer ze boobytraps in veroverde huizen plaatsten. “We kregen veel zwaargewonden binnen, vol gaten, een hand eraf. IS doet ijzeren balletjes om de handgranaten om extra slachtoffers te maken”, legt de Brabander uit in een interview met het AD.

Medische unit

Waarom Devin zich aansloot bij de Koerdische strijdgroep? “Omdat ik mensen wilde helpen, strijders én burgers”, vertelt hij. “Ik wilde geen mensen doodmaken, want dat kan iedere pannenkoek.” De groep waarvan Devin deel uit maakte was een medische unit, die vooral bestond uit westerse vrijwilligers. Hij is geen arts, maar heeft wel medische basiskennis. Daarom mocht hij als ‘uitsmijter’ van de unit aan de slag. “We reisden achter het front aan, brachten gewonden met ambulances naar het ziekenhuis. Ik zorgde ervoor dat de artsen hun werk normaal konden doen en assisteerde ze wanneer nodig.”

“Ik ben een Brabantse Koerd en ik ben trots op wat ik heb gedaan”, zegt hij. Devins vader is een Koerd en daarom is hij zich meer in zijn achtergrond gaan verdiepen. Daarnaast hoorde hij steeds meer over de gruwelijke daden van IS en besloot dat hij zijn leven niet kon blijven leven nu hij wist wat daar allemaal gebeurde. “Ik kan niet tegen onrecht. Ik ben daar ook heen gegaan om te zorgen dat zij, IS, niet hierheen zouden komen.”

Wapen

Devin droeg een wapen. Hier zijn ook foto’s van gemaakt die hij zelf ook op Facebook heeft gezet. Maar dat was bewust. “Dat was voor zelfverdediging, voor als IS de medische eenheid zou aanvallen”, legt hij uit. “Maar ik heb mijn geweer niet nodig gehad om te vechten, wel ben ik door scherpschutters beschoten.” Volgens Devin zou het Westen IS nooit op de knieën hebben gekregen zonder de Koerden. “Mij een jihadist noemen, zou een grote belediging zijn.”

Toch heeft de politie toen hij terug in Nederland was contact met hem opgezocht. “Acht maanden later liep ik ’s ochtends bij mijn moeder naar buiten en sprong een arrestatieteam in mijn nek. Ik ben verhoord door de landelijke recherche.” Ze vroegen hem of hij mensen had vermoord daar. “Ze hebben geen bewijs tegen me, alleen foto’s met een wapen. Voorbereiding tot moord? Echt grote onzin. Ik heb alleen in de lucht geschoten.”

Rechtszaak

Het OM heeft twijfels over de verklaring van Devin, zo bleek tijdens de eerste zitting van de rechtszaak. Het OM: “Deze man claimt dat hij bij een medische unit heeft gezeten, maar dat matcht wat ons betreft slecht met de foto’s met wapens waarop hij te zien is.” Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitten is in de rechtszaak tegen de Brabantse Devin.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer