Direct naar artikelinhoud

Kritiek van links en rechts op Le Pens opmerking gratis onderwijs voor illegalen te schrappen

Marine le Pen, de leider van het ultrarechtse Franse Front National (FN), heeft een storm van kritiek uitgelokt met haar opmerking dat kinderen van illegale immigranten als het aan haar ligt niet meer op gratis onderwijs kunnen rekenen. Haar voorstel werd zowel door links als rechts veroordeeld.

Marine le Pen op een kerstmarkt in Parijs.Beeld reuters

'Ik heb niets tegen vreemdelingen', zei Le Pen, die naar verwachting hoge ogen gooit bij de presidentsverkiezingen van april volgend jaar, tijdens een bezoekje aan de kerstmarkt op de Champs-Élysées. 'Maar ik zeg tegen hen: Als jullie naar ons land komen, verwacht dan niet dat er voor jullie wordt gezorgd en dat jullie kinderen gratis onderwijs krijgen. Het speelkwartier is voorbij! Geen onderwijs meer voor illegalen'.

Volgens Le Pen, die belooft een einde te maken aan de 'massale' immigratie, vooral uit islamitische landen, heeft het gratis onderwijs een aanzuigende werking op illegale immigranten. 'Er is geen enkele reden waarom de Fransen zouden moeten betalen voor de opleiding van kinderen van mensen die de wet overtreden.'

'Enorme provocatie'

Ook immigranten die wel een legale status hebben, zouden volgens haar niet meteen aanspraak moeten kunnen maken op openbare voorzieningen, zoals onderwijs en sociale uitkeringen.  Eerst moeten ze bewijzen dat ze al een tijd belastingen betalen in Frankrijk. 'Ik denk dat nationale solidariteit in de eerste plaats op de Fransen gericht moet zijn.'

De socialistische partij noemde haar opmerkingen een 'enorme provocatie', terwijl de linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van een 'barbaars' voorstel sprak. Ook de rechtse  Republikeinen die juist de conservatieve Francois Fillon naar voren hebben geschoven als hun kandidaat zeiden 'geschokt' te zijn. Onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem wees erop dat alle kinderen, ook die van illegale vreemdelingen, leerplichtig zijn in Frankrijk.

Ook in andere landen hebben kinderen van illegalen recht op gratis onderwijs. Dat ligt vast in het Internationale Kinderrechtenverdrag (IVRK), waarbij ook Frankrijk is aangesloten. In Nederland geldt dat voor alle kinderen tussen de vijf en achttien jaar. De scholen waarop kinderen van illegalen zitten, mogen hun gegevens zelfs niet doorspelen aan de immigratiedienst of de politie.

Ik denk dat nationale solidariteit in de eerste plaats op de Fransen gericht moet zijn