Deel dit artikel
-

Nederlander shopt steeds vaker in buitenland

Nederlanders bestellen steeds vaker bij buitenlandse webwinkels. Het aantal zogeheten consumenten dat wel eens op een andere markt koopt steeg van 37 procent naar 49 procent.

Geografie is geen drempel meer voor de online shoppende Nederlander. Nieuw onderzoek van Paypal laat zien dat hij het liefst in China winkelt, wanneer het om buitenlandse aankopen gaat. Daarna volgt Duitsland en dan pas de VS en het VK.

Zojuist publiceerde Paypal de resultaten van zijn jaarlijkse Cross-Border Consumer Research waar dat uit blijkt.

De belangrijkste redenen om buiten Nederland te snuffelen zijn beschikbaarheid van een product of de prijs. Het is nog niet zo, dat shoppers een uitgesproken voorkeur voor een of meerdere winkels in andere landen hebben. Dat blijkt uit antwoord op de vraag hoe respondenten die buitenlandse aankopen vonden. Bijna twee derde (64%) deed dat via een zoekmachine.

Het is niet allemaal halleluja op de buitenlandse markt. Er zijn drie belangrijke redenen voor Nederlanders om níet elders te winkelen. Ten eerste: te hoge kosten voor verzending (41%), ten tweede: onzekerheid over invoerbelasting (29%) en als laatste: verwarring over checkout (28%). Die zaken zijn met betere informatievoorziening vanuit de winkels deels vrij eenvoudig te verhelpen.

De grootste groeiers die jaar zijn volgens de ondervraagden:

Paypal ontwikkelt zich sinds de afsplitsing van eBay vrij rap. Het deed verscheidene aankopen, waaronder vrij recent iZettle. Met deze transacties wil het zich strategische posities verwerven in de omnichannel retail.

Foto: Chany Crystal (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Ed Hensen - E-Commerce in Holland

2 kanttekeningen:
Dat Nederlanders geen uitgesproken voorkeur hebben voor één of meerdere buitenlandse winkels, lijkt me niet correct. Ik noem alleen al Zalando (uit Duitsland), dat € 670 miljoen omzet in Nederland realiseert, volgens de nieuwe Twinkle Top 100 (#3). Dat is toch echt cross-border omzet.
Dat het rapport ‘zojuist’ is verschenen klopt evenmin. Ik heb het zelf al een maand geleden gedownload.

Erwin Boogert

Wat je aansnijdt is een natuurlijk kwestie van definities. Shop je crossborder als je naar een winkel gaat met een .nl-domein?

Punt twee: Volgens PayPal zelf kwam het rapport uit op de dag van publicatie. Ik heb nadrukkelijk gevraagd van wanneer het is, want oud nieuws laten we liggen. Normaalgesproken dan. Kennelijk nu niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond