main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2018 — 08:24

Week van de rechtspraak van start: ‘Er is een kloof tussen de rechtspraak en burgers’

De week van de rechtspraak begint vandaag. Deze week worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd die laten zien welk werk rechters en raadsheren dagelijks doen. Zo moet de kloof tussen Nederlanders en de rechtspraak worden verkleind. Dat is hard nodig, zegt Telegraaf-rechtbankverslaggever Saskia Belleman.

“Deels te maken met de imposante gebouwen waar rechtbanken inzitten, waar je moeilijk de drempel overkomt”, zegt Belleman in Goedemorgen Nederland.

Gebrekkige voorlichting

“Ook heeft het te maken met gebrekkige voorlichting van de rechtsspraak. Mensen weten niet van tevoren welke rechtszaken er dienen en waar ze naar toe kunnen. Je kunt wel naar de rechtbank gaan en zeggen: ‘ik wil een zaak bijwonen’, maar de eerste vraag die je van degene die je te woord staat krijgt is: ‘welke zaak had u gehad willen hebben?’. Er moet veel meer gebeuren aan voorlichting vooraf, zodat mensen makkelijker weten welke zaken er dienen.”

Ook is er vaak onbegrip over strafmaten, die volgens Belleman beter uitgelegd zouden moeten worden door rechters. “Rechters proberen steeds beter uit te leggen welke afwegingen zij hebben gemaakt. De ene zaak is nu eenmaal de andere niet.”

Psychose

De rechtbankverslaggeefster heeft een zaak meegemaakt waarin een man in een psychose zijn moeder neerstak. “Dat gebeurde op het moment dat zijn vader onderweg naar de apotheek was om medicijnen voor hem te halen om de psychose, die hij aan zag komen, te onderdrukken.”

“In de rechtbank zat één hoopje ellende in een badjas met bajesslippertjes aan, met verfrommelde zakdoekjes in zijn hand omdat hij zo verschrikkelijk moet huilen. Moet je zo’n man een hoge straf gaan geven? Dat zou nergens op slaan. Dat is heel anders dan iemand die berekenend, kil en zonder er bij na te denken iemand van het leven berooft. De ene zaak is bijna niet te vergelijken met de ander, en dat moet een rechter ook uitleggen.”

Begrijpelijke taal

In vonnissen van rechters staat veel juridisch jargon. Dit zorgt ervoor dat veel van de uitspraken onbegrijpelijk zijn voor mensen zonder juridische achtergrond. Er wordt echter progressie geboekt. “Twee jaar geleden heeft de rechtspraak de ‘klare taal-bokaal’ ingevoerd voor het vonnis dat het meest begrijpelijk is. Je zult moeten zorgen dat als je wil dat mensen begrijpen waarom een rechtbank een vonnis veilt, dat je uit kunt leggen hoe dat komt.”

“Een vonnis moet je niet alleen schrijven voor hogere rechters, doorspekt met wetsartikelen en juridisch jargon, maar ook zorgen dat de gemiddelde verdachte of nabestaande het kan volgen”, aldus Belleman.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer