Anne-Wil Duthler
NOS NieuwsAangepast

VVD-senator stemde over wet waaraan eigen bedrijf meeschreef

VVD-Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler heeft gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Onderzoeksplatform Follow the Money is daarachter gekomen. Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden.

In 2013 kreeg Duthlers adviesbureau van het ministerie van VWS de opdracht om te adviseren over de tekst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die zorgtaken zou gaan overhevelen naar gemeenten. Volgens Follow the Money werd een aantal aanbevelingen van het bedrijf overgenomen in het uiteindelijke wetsvoorstel. Het werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In juli 2014 stemde de Eerste Kamer vervolgens over de WMO. Mede dankzij Duthlers stem haalde de wet het nipt, met 37 tegen 36 stemmen.

'Slager keurt eigen vlees'

Deskundigen zijn verbaasd, aangezien het de taak is van Eerste Kamerleden om de regering te controleren. "Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt hoogleraar bedrijfsethiek Muel Kaptein tegen Follow the Money.

Duthlers handelwijze gaat volgens Kaptein "volstrekt" tegen het idee van de scheiding der machten in. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt dat "op zijn minst sprake is van de schijn van belangenverstrengeling".

Tijdgebrek

Een woordvoerder van de VVD-senator zegt in een reactie tegen het onderzoeksplatform dat Duthler niet betrokken is geweest bij het advies van haar bedrijf over de wet. Dat het ministerie de adviesopdracht niet openbaar aanbesteedde maar aan Duthlers bedrijf gaf, lag volgens de VVD-woordvoerder aan "tijdgebrek" op het departement.

Het bedrijf deed in 2013 nóg een klus voor VWS. Duthler wil niet zeggen of die opdracht wel het gevolg was van een aanbesteding.

Minister De Jonge zei na afloop van de ministerraad dat hij gaat uitzoeken wat ervan klopt en hoe de aanbesteding is gegaan.

Minister Ollongren benadrukte dat zij zich er niet over uit kan spreken, omdat het nu aan de Eerste Kamer zelf is om te kijken of alles volgens de regels is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl