IJzersterk PSV vernedert onherkenbaar Ajax

Reacties

PSV heeft Ajax zondagmiddag een flinke dreun uitgedeeld. De Eindhovenaren waren in het eigen Philips Stadion veel te sterk voor de rivaal uit Amsterdam.

IJzersterk PSV vernedert onherkenbaar Ajax
PSV
PSV
3 - 0
Ajax
Ajax

PSV en Ajax leefden met een verschillend gevoel toe naar de topper in Eindhoven. De ploeg van trainer Mark van Bommel ging in de Champions League hard onderuit tegen Barcelona, terwijl Ajax juist overtuigend won van AEK Athene in het miljardenbal. De Amsterdammers kregen zondagochtend wel slecht nieuws over aanvoerder Matthijs de Ligt: de centrumverdediger had te veel last van knieklachten om in actie te komen tegen PSV.

Erik ten Hag ving de absentie van De Ligt opnieuw op door Frenkie de Jong achterin naast Daley Blind te zetten. Dat duo had het erg zwaar in de eerste helft. PSV begon namelijk ijzersterk en zette Ajax in de eerste tien minuten vol onder druk, wat leidde tot kansjes voor Luuk de Jong en Hirving Lozano. In de 21ste minuut haalde PSV voor het eerst de trekker over. Luuk de Jong bediende Bergwijn, die het Ajax-doel onder vuur nam. Via André Onana kwam de bal bij Gastón Pereiro. De Uruguayaan kapte Carel Eiting op de rand van het strafschopgebied opvallend eenvoudig uit en schoot de bal door een woud van benen langs Onana: 1-0.

Die openingstreffer kwam hard aan bij Ajax, dat helemaal van slag was. Lozano schoot nog in het zijnet, maar in de 24ste minuut was het wel raak. Jorrit Hendrix kopte een lange bal richting het zestienmetergebied van Ajax, waar Lozano terug kwam lopen uit buitenspelpositie. De Mexicaan zorgde daarmee voor verwarring achterin bij de Amsterdammers, waardoor Luuk de Jong kon profiteren en volledig vrijstaand de 2-0 kon binnenschieten.

De doelpogingen van PSV en Ajax na dertig minuten: 5-0.
De doelpogingen van PSV en Ajax na dertig minuten: 5-0.

Ajax beet daarna even van zich af via een van richting veranderd schot van Hakim Ziyech en een poging uit de draai van Daley Blind. De poging van Blind (in minuut 34) was pas het eerste schot op doel van Ajax. In de 35ste minuut deelde Lozano de volgende dreun uit. Opnieuw ging Bergwijn ervandoor aan de linkerkant en stuitte hij op Onana. De PSV-aanvaller kreeg de bal uit de rebound terug en legde ditmaal breed op Lozano, die de 3-0 binnentikte.

Ten Hag greep halverwege in door Kasper Dolberg en Donny van de Beek in te brengen voor Klaas Jan Huntelaar en Lasse Schöne. Met die twee verse krachten in het veld kreeg Ajax iets meer grip op de wedstrijd. Ziyech en Dolberg namen het doel van Zoet onder vuur, terwijl Lozano namens de thuisploeg over schoot. In de 62ste minuut was er wat irritatie tussen Onana en Luuk de Jong. De Kameroener zette zijn elleboog lichtjes in de borst van de PSV-spits, die enigszins theatraal naar de grond ging. Arbiter Danny Makkelie gaf Luuk de Jong er een gele kaart voor.

Hirving Lozano maakte alweer zijn vijfde competitietreffer van het seizoen.
Hirving Lozano maakte alweer zijn vijfde competitietreffer van het seizoen.

Twintig minuten voor tijd maakte Erick Gutiérrez zijn entree. De Mexicaan verving Pereiro en zag zijn ploeg in de 75ste minuut bijna een treffer incasseren. Na een gevaarlijke scrimmage werd de uiteindelijke inzet van Eiting geblokt, waardoor Ajax niet tot een slotoffensief kwam. Daar kon ook Ryan Gravenberch geen verandering in brengen. Wel werd de middenvelder met 16 jaar 130 dagen de jongste Ajax-debutant aller tijden. PSV speelde de wedstrijd opvallend eenvoudig uit, wat de vernedering voor de Amsterdammers compleet maakte.

Door de overtuigende zege in het Philips Stadion blijft PSV op een perfecte score staan. De ploeg van Van Bommel heeft achttien punten uit zes duels en een doelsaldo van 24-3. Ajax moet nu al vijf punten toegeven op de concurrent en heeft bovendien een veel minder doelsaldo (14-4).

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
PSV-watcher Marco Timmer: 'Luuk de Jong moet zich in een speeltuin hebben gewaand tegen Ajax'
Ajax-watcher Freek Jansen blikt terug: 'Een mandekker als Wöber had het De Jong niet zo makkelijk gemaakt'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.