Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder over uitspraken Dijkhoff: 'Er zijn grenzen aan wat wij moeten pikken'

23 september 2018, 12.36 uur · Aangepast 23 september 2018, 12.47 uur

Diversiteitswethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) is niet bepaald te spreken over de uitlatingen van VVD-minister Stef Blok en landelijk VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Vooral die eerste moet het ontgelden in het AT5-programma Park Politiek.

'Dit gaat over Amsterdam', zegt een zichtbaar geïrriteerde Groot Wassink. 'Stef Blok zegt de multiculturele samenleving kan niet. De multiculturele samenleving die is hier in Amsterdam. Hij zou eens hier moeten komen.' Blok noemde onder andere Suriname een 'failed state' en moest daarvoor bij de Kamer op het matje komen.

Harder bestraffen
Klaas Dijkhoff vertelde in een interview met het AD dat hij wil dat mensen die strafbare feiten plegen en in achterstandswijken wonen, harder gestraft worden. 'Het gaat mij niet om bestraffen, maar mensen te verheffen. Welwillenden bevrijden en kwaadwillenden harder aanpakken', aldus Dijkhoff in de krant.

Lees ook: VVD wil dubbele straffen voor probleemwijk; D66 Amsterdam verontwaardigd

'Ik vind het ongelofelijk. Dat geeft aan dat we daar als Amsterdam echt anders in moeten zijn. Wij zijn die stad met wijken waar misschien wel vijftig procent van de mensen een niet-westerse achtergrond heeft. En dat politiek Den Haag die wijken echt direct wegzet als misdadig, waar mensen dubbel zo hard bestraft moeten worden. Ik vind dat echt verschrikkelijke, afschrikwekkend', zegt Groot Wassink.

'Staan voor Amsterdammers in verdrukking'
De wethouder vindt dat er grenzen zijn aan wat Amsterdamse politici en burgers moeten 'pikken'.  'Iedere Amsterdammer die in de verdrukking is, daar moeten wij als stadsbestuur voor staan.'

Lees ook: Wethouder Groot Wassink overweegt 'naming and shaming' in strijd tegen discriminerende bedrijven