Binnenland

5 vragen aan ING over het afschaffen van de TAN-codes

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen aan ING over het afschaffen van de TAN-codes

[AVROTROS] ING heeft aangekondigd te stoppen met het gebruik van de TAN-code. Wat betekent dat en wat is het alternatief? De bank beantwoordt vijf vragen van consumenten.

Wie bij de ING online bankiert, maakt gebruik van een TAN-code. TAN staat voor Transactie Autorisatie Nummer. Hiermee worden betaalopdrachten bevestigd. Het voordeel van TAN-codes was altijd de gebruiksvriendelijkheid. Je kon namelijk een code krijgen op je mobiele telefoon in een sms-bericht of via de post een papieren lijst met codes opvragen.

Waarom schaft ING de TAN-codes af?

Eva Hersbach van ING legt uit dat men bankzaken zo makkelijk mogelijk wil maken voor klanten. Daarvoor wordt de nieuwste technologie gebruikt. De TAN-codes zijn inmiddels 30 jaar oud. "Vier miljoen klanten gebruiken de Mobiel Bankieren app en dit neemt de komende jaren alleen maar toe."

Wat komt er in de plaats?

In plaats van een TAN-code bevestig je betaalopdrachten voortaan mobiel. Dat doe je op je smartphone in de Mobiel Bankieren app. Als je de app opent zie je in Mijn ING vanzelf de betaalopdrachten die je op de computer hebt ingevoerd. Je bevestigt ze dan met je mobiele pin of vingerafdruk. Het betekent wel dat consumenten moeten overstappen naar een smartphone of tablet om de app te kunnen installeren.

Hoe veilig is de app?

Henk Weerts wil weten hoe veilig de mobiele app is. Hij maakt zich zorgen dat er zo mogelijkheden voor criminelen worden gecreƫerd. ING zegt dat gebruik van de app veilig is. "Veiligheid staat bij ING altijd voorop."

Waarom geen ondersteuning voor Windows 10?

Piet Delhoofen heeft een vier jaar oude Nokia Lumia 930 met besturingssysteem Windows 10. Daar is helaas geen ondersteuning meer voor. "Wij zijn sinds een paar maanden gestopt met de app voor Windows-telefoons, omdat maar een kleine groep klanten een Windows-telefoon heeft."

Niet iedereen blij met nieuwe ontwikkeling

Het overstappen naar een smartphone of tablet is een dure aankoop. Daar zit niet iedereen op te wachten, blijkt uit reacties die Radar kreeg. Daarnaast willen of kunnen veel mensen op leeftijd niet meer leren hoe apps werken. Hersbach zegt dat ING heel goed begrijpt dat mensen al lange tijd gewend zijn aan de TAN-codes. "Daarom ondersteunen we onze klanten ook zo goed mogelijk bij de overgang naar mobiel bevestigen. We hebben digitale spreekuren op onze kantoren waar we helpen met het installeren en uitleggen van de app."

Is er een alternatief?

ING geeft aan dat er zeker een alternatief komt voor mensen die geen smartphone of tablet willen aanschaffen. "Dat maken we eind van het jaar bekend. Tot dit alternatief er is kunnen mensen nog TAN-codes gebruiken."

5 vragen aan ING over het afschaffen van de TAN-codes

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie