Direct naar artikelinhoud

Lodewijk Asscher is de voorman van de linkse oppositie

Lodewijk Asscher (PVDA) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

De Algemene Beschouwingen zijn vrijdag een paar uur onderweg als PvdA’er Lodewijk Asscher een arm om Jesse Klaver slaat. Asscher trekt de GroenLinks-leider even naar zich toe. De verhoudingen binnen het ‘linkse blok’ zijn warm. Trekt het ­inhoudelijk ook gezamenlijk op?

Nu links met minder zetels dan ooit in de oppositie zit, zijn de banden tussen GroenLinks, SP en PvdA aangehaald. De opgebloeide liefde mondde uit in een gezamenlijke ­tegenbegroting: meer geld voor de publieke sector en de dividendbelasting blijft. De afgelopen jaren hadden de drie partijen soms moeite met de onderwerpen identiteit en ­islam, nu domineren hún thema’s het belangrijkste debat van het jaar.

Links valt het kabinet aan waar het kan. Daarmee onderscheiden de drie zich van de rechtse oppositie. Geert Wilders (PVV) kiest zijn momenten, Thierry Baudet (FvD) komt gedurende twee debatdagen tot welgeteld één interruptie. Desondanks krijgt links nauwelijks vat op de premier. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen valt Rutte erop aan dat afschaffing van de dividendbelasting niet in het VVD-programma stond en druipt af als Rutte haar gevat van repliek dient. Volgens Klaver ligt het kabinet op ‘ramkoers’ met de Kamer. Asscher weet dat zijn partij nog belangrijk kan worden, mocht de coalitie volgend jaar haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraken. De PvdA-leider dreigt vanwege de dividendbelasting zijn constructieve houding te laten varen. ­Later in het debat doet Rutte tegemoetkomingen aan de PvdA.

Asscher is niet alleen de man met wie te praten valt. Hij is ook de scherpste debater en wordt daarvoor door het Nederlands Debat Instituut bekroond. Asscher noemt de ‘uitgestoken hand’ van het kabinet liever een ‘opgestoken middelvinger’. Ook deed hij als enige dinsdag zijn bijdrage van een half uur uit het hoofd. Als fractievoorzitter van de kleinste partij, ontpopte Asscher zich tot leider van links.

Lees meer over de Algemene Beschouwingen en Prinsjesdag in ons dossier.

Lees ook:

Bij Rutte valt voor de oppositie niets te halen

Onverzettelijk tegenover de oppositie, Ruttiaans in zijn taalgebruik en een-tweetjes met politieke vrienden. Premier Rutte draait deze dagen op volle toeren. Zijn argumenten klinken vertrouwd, maar ook wat sleets.