Politiek

Wilders tegen Rutte: Geef de mensen het geld terug wat u van ze hebt gestolen

21-09-2018 12:10

Mark Rutte begon de Algemene Politieke beschouwingen met zijn grootste hoofdpijndossier: de afschaffing van de dividendbelasting. “Een onderwerp dat dreigt onderbelicht te blijven”, grapte de minister-president. Volgens Rutte speelt afschaffing van de dividendbelasting een rol voor bedrijven die overwegen zich in Nederland te vestigen.

Lees ook – Raad van State: Kabinet moet afschaffen dividendbelasting beter onderbouwen

PVV-leider Geert Wilders kon er minder om lachen en hield de premier voor dat onder Rutte vooral de gewone Nederlander in de portemonnee wordt gepakt om daar aan toe te voegen: “Geef de mensen het geld terug wat u van ze hebt afgepakt, wat u hebt gestolen.”

Op de SGP na steunt de hele oppositie een wetsvoorstel van GroenLinks om de dividendbelasting opnieuw in te stellen zodra de kans zich aandient. SGP-leider Kees van de Staaij sluit zich er mogelijk nog bij aan. Hij zei tijdens het debat de argumenten van Rutte ‘helder te vinden, maar niet overtuigend’.

De SGP vindt het besluit dat 1,9 miljard kost ‘kwetsbaar’ omdat een klein aantal bedrijven de maatregel ‘dicteert’. De ‘argumenten zijn dunner geworden en de maatregel duurder’, concludeerde Van der Staaij.