Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

Italiaanse EU exit is niet langer ondenkbaar

Gepubliceerd 20-09-2018, 12:26
Geactualiseerd 14-05-2017, 12:45

De huidige Italiaanse regering wil een budget indienen dat volledig ingaat tegen de regels die zijn afgesproken binnen de EU. Dan is het de vraag, wijkt de EU, of wijkt Italië? En wat als geen van beide wil wijken?

De meeste logische stap is dat de EU wijkt. Dat heeft ze tot nu toe bijna altijd gedaan. Het waren nota bene Duitsland en Frankrijk die ooit als eersten de gemaakte afspraken niet nakwamen. Die landen kregen toen respijt. Waarom zou Italië dat niet kunnen krijgen?

Er is echter wel wat veranderd sinds die tijd. Griekenland is tot het bot uitgeknepen omdat ineens de afspraken heilig verklaard werden. Waarom Griekenland extreem kort houden en de teugels laten vieren als Italië moedwillig de regels aan haar Italiaanse laars lapt?

Maar stel even dat de EU Italië een enorme boete geeft. Het land houdt zich niet aan de afspraken en die straf je dan door het ze nog moeilijker te maken? Dan is een exit (EXITalia) eigenlijk de enige weg uit die ellende.

Maar Italië is Groot-Brittannië niet. De Engelse economie kan zonder de EU. En zelfs dan zien we hoe moeilijk het nog is. Maar de Engelsen redden het wel.

Italië is echt een ander verhaal. Het land houdt zich niet aan de afspraken omdat ze het zelfs binnen de EU economisch eigenlijk al niet redden. De enige ‘winst’ die ze pakken bij een EXITalia is dat hun munt ongetwijfeld fors zal devalueren. Uit de EU is namelijk ook uit de euro.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Italië gaat dan weer terug naar de situatie dat haar munt iedere zoveel jaar aangepast moet worden. Een inflatie van 15%. Spaargeld gaat dan in Italië verloren. Banken vallen om en de huizenmarkt zal er een enorme dreun krijgen. Italiaanse producten worden dan goedkoper en er op vakantie gaan ook. Maar is dat genoeg voor Italië?

De tweede vraag is of de EU een Italiaanse exit gaat overleven. Immers als iedereen maar zo de EU kan verlaten, dan is eigenlijk heel het experiment mislukt.

Italië heeft bovendien een enorme openstaande rekening bij de ECB. Een rekening die in feite dan nooit meer afgelost gaat worden. De EU kan deze aderlating maar niet zo maar doorstaan.

De EU heeft een tijd leuk gewerkt, maar zelfs zonder Italiaanse exit is toch wel duidelijk dat het nu niet goed met de EU gaat. Met een EXITalia is het ook gedaan met de EU.

Actuele commentaren

En dan gewoon de Gulden weer terug !
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.