Zwaar strafblad? Nooit meer welkom bij de politie

© Ivan Put

Wie veroordeeld is voor bepaalde feiten, zal binnenkort nooit meer bij de politie aan de slag kunnen.

Matthias Verbergt

Bij de rekrutering van nieuw politiepersoneel zal er meer aandacht gaan naar de voorgeschiedenis, integriteit en persoonlijke toestand van de kandidaten. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gisteren bekend in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van parlementsleden over berichtgeving in deze krant (DS 8 september). Daaruit bleek dat onder anderen harddrugsmisdadigers, vechtersbazen en zware verkeerscriminelen waren toegelaten tot de politieopleiding, ondanks signalen tijdens de selectieprocedure dat ze ongeschikt waren.

‘Er zal gewerkt worden met een lijst van veroordelingen voor bepaalde feiten die automatisch leidt tot het beëindigen van de selectieprocedure’, zei Jambon. ‘Tevens worden criteria uitgewerkt die meer houvast moeten geven bij de beoordeling van de moraliteit van de kandidaat.’ Momenteel buigt een werkgroep zich over de uitwerking van die wijzigingen.

Jambon kondigde ook aan dat er een kwaliteitscontrole nodig is van de antecedentenonderzoeken die de lokale politiezone naar elke kandidaat voert. ‘Het is essentieel dat de lokale partner zijn adviezen formuleert op basis van duidelijke parameters.’ Ook zal die achtergrondscreening al plaatsvinden wanneer de kandidaten zich inschrijven, in plaats van tegen het einde van de selectieprocedure.

Via uitsluitende parameters kan de selectiecapaciteit zo sneller worden ingezet voor de kandidaten die ‘wel beantwoorden aan de waarden en normen van de politieorganisatie’, aldus Jambon. Er zal ook strenger worden toegekeken op de mogelijke aanwezigheid van extremisme en psychopathologie.

Grote hervorming

Jambon werkt aan een volledige herwerking van de selectieprocedure. Die moet sneller en objectiever. Bovendien krijgen lokale korpsen de kans om zelf personeel te rekruteren. Momenteel loopt in Antwerpen een proefproject. De volledige oefening wil Jambon afgerond hebben tegen april volgend jaar. Intussen wordt al afgetoetst welke tussentijdse wijzigingen doorgevoerd kunnen worden binnen de huidige regelgeving, klinkt het.