Direct naar artikelinhoud

Dijkhoff trapt op de rem: niet ‘als een malle’ geld uitgeven aan het klimaat

Klaas Dijkhoff (VVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders bespreken de Miljoenennota en de rijksbegroting met het kabinet.Beeld ANP

De VVD waarschuwt voor overhaaste maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wil niet dat Nederland ‘als een malle’ geld gaat uitgeven.

Dijkhoff deed deze waarschuwing woensdagmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote debat over Prinsjesdag. De VVD noemt het tegengaan van de opwarming van de aarde een van de grote onderwerpen van de toekomst. “Dat probleem willen we wel op een optimistische en ondernemende manier aanpakken”, zei Dijkhoff.

Nederland heeft zich gecommitteerd aan het internationale klimaatverdrag van Parijs. In de Tweede Kamer is brede steun voor een klimaatwet, waarin de milieudoelen juridisch worden vastgelegd. Dit najaar overleggen maatschappelijke organisaties over een nationaal klimaatakkoord met afspraken over het halen van de doelen.

Klaas Dijkhoff roept het kabinet op gelijke tred met omliggende landen te houden

In de Tweede Kamer bestaat vrees dat er straks een hoge rekening bij de burger terecht komt, een rekening die niet iedereen kan betalen. Dat ondermijnt het draagvlak voor de energietransitie. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei al eerder dat hij vreest dat er straks ‘twee gescheiden werelden’ komen. In Elsevier: “De kleine groep aan de bovenkant, die de globalisering als een kans ziet, vraagt zich bij de keuze van een nieuwe auto af: wat zullen we eens doen, een elektrische Porsche of een Tesla? Die groep bepaalt hoe de rest van Nederland moet leven.” Buma zegt zelfs te vrezen voor ‘een herhaling van 2002, de Pim Fortuyn-revolte, maar dan over het thema klimaat’.

Dijkhoff ging vandaag niet zover. Wel zei hij dat 2050, het jaar dat Nederland aan het klimaatverdrag van Parijs moet voldoen, ‘nog ver weg is’. Hij roept het kabinet op gelijke tred met omliggende landen te houden.

Probleemwijken

De VVD-fractieleider kwam in hetzelfde debat onder vuur te liggen van oppositie- én coalitiepartijen met zijn plan om criminaliteit in probleemwijken harder aan te pakken. Dijkhoff stelt voor zwaarder te straffen in specifieke buurten. Hij wil dat het kabinet wijken selecteert waar meer dan de helft van de bewoners niet-westerse allochtoon is en waar de werkloosheid fors is.

Tunahan Kuzu, leider van Denk, beticht Dijkhoff van ‘postcode-racisme’. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zei: “Zullen we ook de straffen verdubbelen voor bankiers?” Volgens Klaver is dit plan van de VVD een opzichtige poging om het vooral niet over het afschaffen van de dividendbelasting te hebben.

Opvallend genoeg namen ook de drie coalitiepartners, D66, CDA en CU, onmiddellijk en in niet mis te verstane woorden afstand van Dijkhoffs voorstel. Buma: “Het is bizar en het slaat helemaal nergens op.” D66-leider Alexander Pechtold: “Het is een trucje.” De confrontatie met de coalitiepartners was ongewoon fel. Op enig moment verweet Dijkhoff zijn collega’s ‘cynisme en Haags gezever’. Mocht de VVD’er al gedacht hebben dat zijn plannetje serieus kans zou maken in de Kamer, dan is hij na vanmiddag een illusie armer. Geen partij sprak steun uit.

Verzamel-lp

De Algemene Beschouwingen begonnen 's ochtends met de inbreng van PVV-leider Geert Wilders. Die mondde uit in de inmiddels bekende tirade tegen de islam. Wilders kondigde een initiatiefwet aan om alle islamitische uitingen in Nederland te verbieden. Later bleek dat hij doelde op een verbod op moskeeën, de Koran en het dragen van de boerka in de openbare ruimte. Pechtold vatte het samen als ‘een verzamel-lp’ van veertien jaar Wilders.

Het debat duurt nog de hele avond. Volg het debat live op Twitter, waar verslaggevers Wendelmoet Boersema en Niels Markus. Vrijdag komt premier Rutte aan het woord. Dan moet hij antwoorden op alle vragen uit de Kamer. 

Lees ook:

Kan Rutte vandaag de oppositie overtuigen van het goede nieuws?

De economie groeit, maar de gewone burger merkt daar weinig van. Investeer in de publieke sector, vindt de oppositie.

Alles wordt beter, belooft premier Rutte

De zon scheen uitbundig op Prinsjesdag en ook de boodschap was zonnig. Nederland is een sterk land, waar het misschien weleens tegenzit, maar het grote verhaal gaat toch over vooruitgang en verbetering, zo sprak koning Willem-Alexander in een opvallend optimistische Troonrede.