Politiek

EU over EU: inwoners EU willen dat EU meer doet tegen terreur, werkloosheid en voor milieu

19-09-2018 13:31

PERSBERICHT

De Europeanen verwachten dat de EU meer doet op een aantal beleidsterreinen, met terrorisme, werkloosheid en het milieu bovenaan de lijst, blijkt uit enquêteresultaten.

Op de vraag of de EU meer of minder zou moeten doen op vijftien belangrijke beleidsterreinen van economisch beleid, tot migratie en gendergelijkheid, antwoordde een absolute meerderheid van de respondenten (meer dan 50%) dat zij meer actie van de EU verwachten.Terrorismebestrijding, werkloosheidsbestrijding en milieubescherming zijn de drie beleidsterreinen waar gemiddeld ten minste driekwart van de respondenten pleit voor meer EU-optreden in de toekomst.

Wat betreft belangrijke kwesties zoals terrorisme, migratie en werkloosheid, vindt de meerderheid van de Europeanen de acties van de Europese Unie nog steeds onvoldoende maar de tevredenheid neemt toe.

-Wat terrorismebestrijding betreft, vindt 32% van de respondenten dat de EU voldoende heeft gedaan, in april 2016 was dit nog 23%. Verder beschouwt 57% van de respondenten de EU-acties als onvoldoende, dit was 69%.

-Op het gebied van migratiebeleid is 26% van de Europeanen van mening dat de EU genoeg heeft gedaan, tegenover 19% in april 2016. Daarentegen beschouwt 58% de EU-acties als onvoldoende, dit was 66%.

-Voor de werkloosheidsbestrijding vindt 29% dat de EU genoeg heeft gedaan, in april 2016 was dit 23%. Het percentage Europeanen dat dit beleid als onvoldoende bestempelt, is 59% en dit was 69%.

Over andere kwesties zoals gendergelijkheid, energievoorziening, industriebeleid en landbouw denkt telkens de meerderheid dat de EU-acties voldoende zijn.

Een duidelijke meerderheid van de Europeanen wil dat de EU-lidstaten gezamenlijk optreden op het internationale toneel. Ongeveer 7 op de 10 respondenten noemt de samenwerking van de EU het juiste antwoord op de toenemende macht en invloed van Rusland (71%) en China (71%), de instabiliteit in de Arabisch-islamitische wereld (71%) en het presidentschap van Donald Trump in de VS (68%).

In Nederland laten de resultaten een toenemend bewustzijn onder de burgers zien over wat de EU de afgelopen twee jaar voor hen heeft gedaan. Voor de meeste beleidsmaatregelen zien we een aanzienlijke toename van mensen die geloven dat de EU adequaat handelt. De grootste verschuivingen betreffen terrorismebestrijding (+16), werkloosheidsbestrijding (+13), de bescherming van de buitengrenzen (+11), veiligheid en defensiebeleid (+8) en economisch beleid (+8).

Een meerderheid van de Nederlandse burgers vindt nog steeds dat de EU niet genoeg doet op het gebied van migratie (57%), milieubescherming (56%) en in mindere mate, voor de bestrijding van belastingfraude (43%).De op 18 september aangekondigde bevindingen zijn afkomstig van een Eurobarometer-enquête die in april 2018 voor het Europees Parlement is gehouden en volgt op een eerste rapport dat in mei werd gepubliceerd.

Link naar infographic: http://www.europarl.europa.eu/infographic/eurobarometer/2018/index_nl.html

Link naar eerste rapport: http://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/eu-affairs/20180522STO04020/eurobarometer-laat-grootste-steun-voor-eu-zien-in-35-jaar

Van: Europees Parlement, http://www.europarl.europa.eu/thenetherlands/

/PERSBERICHT