Buitenland

Italiaanse minister Salvini vergelijkt Afrikaanse migranten met ‘slaven’, Afrikaanse Unie woest

19-09-2018 13:48

De Afrikaanse Unie (AU) heeft uitgehaald naar de Italiaanse minister Matteo Salvini, die Afrikaanse migranten recentelijk met slaven zou hebben vergeleken. De landenbond sommeert de Italiaan zijn “denigrerende” uitspraken terug te nemen.

Salvini zou recentelijk op een Europese conferentie hebben gezegd dat zijn land “geen nieuwe slaven nodig heeft om de kinderen te vervangen die we niet meer krijgen”. Dat leidde toen al tot ophef.

Het dagelijks bestuur van de AU noemt de opmerking van de Italiaan “onthutsend”. “Het is de zienswijze van de Afrikaanse Unie dat schelden geen oplossing vormt voor de migratie-uitdagingen waar Afrika en Europa mee worden geconfronteerd”, stelt het orgaan.

Salvini, tevens de leider van anti-immigratiepartij Lega, zegt op zijn beurt geen reden te zien om excuses aan te bieden. “Ik ontken dat ik migranten heb vergeleken met slaven”, stelde hij volgens persbureau ANSA. “Mijn uitspraken in Wenen waren juist bedoeld om de migranten te verdedigen, die sommige mensen als slaven willen gebruiken.”

De minister opperde dat zijn uitspraken mogelijk onjuist zijn vertaald.

Anp