Zorgen over de zorg: 'Mantelzorg is nodig om de zorg betaalbaar te houden'

DEN HAAG - Zorginstellingen waar een goede samenwerking is tussen professionals en mantelzorgers leveren vaak kwalitatief goede zorg. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn. In steeds meer verpleeghuizen wordt een beroep gedaan op mantelzorgers, ook om de zorg betaalbaar te houden.
'Je moet families niet buitensluiten, doe een beroep op de naaste familie', zegt Magda Caffé, die jarenlang voor haar zieke moeder zorgde.
: 'Mantelzorgers zijn daar natuurlijk heel goed in, ze kennen de bewoners het beste.'
Volgens medewerkster Maria (Saffier) kunnen vrijwilligers en mensen met een uitkering het zorgpersoneel ook werk uit handen nemen: 'Zij kunnen andere dingen doen, koffie rondbrengen bijvoorbeeld.' Verzorgende Wilma (Florence) denkt zelfs dat de zorg in de toekomst onbetaalbaar wordt zonder mantelzorgers.

Mantelzorgers koken voor afdeling

Bij Zorgpartners Midden-Holland in Gouda proberen ze mantelzorgers meer te betrekken bij de zorg van hun familielid, en dat werkt, vertelt Daniëlle: 'We vragen familie wat ze leuk vinden, waarbij ze willen helpen. De één wil graag koken voor de afdeling, de ander kleedt haar moeder iedere ochtend aan.'
Verzorgende Jacqueline heeft geen tijd meer voor een gezellig praatje of een rondje door de tuin: 'Dat moet echt de mantelzorg doen. Daar komen wij niet aan toe.' Volgens Van Rijn moet goede zorg niet afhankelijk zijn van of je wel of niet een mantelzorger hebt: 'Het moet iets extra's zijn.'
Dit is een artikel in de reeks 'Zorgen over de zorg'. Meer lezen over de ouderenzorg?