De Belgische nucleaire geneeskunde behoort tot de wereldtop!

Of het nu gaat om de diagnose en behandeling van kanker, het uitvoeren van botscans of het opsporen van de eerste tekenen van Alzheimer: de Belgische nucleaire geneeskunde geniet internationale erkenning. Wereldwijd maakt één ziekenhuis op drie dat gespecialiseerd is in nucleaire geneeskunde immers gebruik van de Belgische productie.

Background Image

In de loop van zijn leven geniet nagenoeg één Belg op twee van de voordelen van nucleaire geneeskunde, een hightechdomein waarin ons land een toonaangevende rol speelt. Zowel op het gebied van onderzoek, de productie van radio-isotopen als het transport en de distributie van radiofarmaceutica geniet België wereldwijd erkenning. Zo genieten jaarlijks bijna 30 miljoen mensen over de hele wereld van onze expertise.

Background Image

Tweede grootste producent ter wereld van isotopen voor medisch gebruik

Op mondiaal niveau zijn slechts zes reactoren in staat om radio-isotopen te produceren. “Zonder die nucleaire isotopen kunnen wij geen vroegtijdige en accurate diagnoses stellen”, bevestigt een arts in een reportage die National Geographic aan de nucleaire geneeskunde wijdde. Een van die reactoren, de BR2 (wat staat voor Belgian Reactor 2), bevindt zich in het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol, in de provincie Antwerpen. In samenwerking met het Institut des Radioéléments (IRE) in Fleurus levert hij 20% tot 25% van de totale wereldproductie van radio-isotopen. Wanneer de vraag piekt, loopt dat zelfs op tot 65%! Daarmee is België de tweede grootste producent van isotopen voor medisch gebruik.

Radio-isotopen spelen een rol in de diagnose en behandeling van heel wat aandoeningen. Zo worden ze op grote schaal aangewend voor de diagnose en behandeling van kanker, maar ze worden ook in diverse andere medische domeinen ingezet; zoals de cardiologie, pulmonologie, endocrinologie en reumatologie. Met de radiofarmaceutica die het IRE ontwikkelt, worden jaarlijks wereldwijd 6 miljoen medische onderzoeken uitgevoerd, waarvan de helft in Europa.

Background Image

De Belgische vlaggenschepen van de nucleaire geneeskunde

België doet echter meer dan radio-isotopen en radiofarmaceutica produceren. Ons land ook een internationale marktleider in het nucleair geneeskundig onderzoek, de ontwikkeling en fabricage van apparatuur, evenals de distributie en het transport van radioactieve producten. De betreffende bedrijven zijn stuk voor stuk toonaangevend in hun sector.

Een van hen is Ion Beam Applications (IBA) in Louvain-la-Neuve. Als producent van cyclotrons (deeltjesversnellers) vertegenwoordigt IBA meer dan 50% van de markt van de protontherapie. Het bedrijf is ook ‘s werelds grootste producent van dosimeters, apparaten die uiterst precieze doseringen mogelijk maken in de nucleaire geneeskunde.

Isotope Services International (ISI) in Mechelen neemt dan weer wereldwijd het voortouw in de distributie van radioactieve producten met een korte levensduur. TRANSRAD in Fleurus transporteert gevoelig radioactief materiaal via de weg, het spoor, de lucht en de zee.

Vermelden we ook nog het project MYRRHA, een initiatief van het SCK•CEN in Mol. Deze nieuwe onderzoeksreactor is uniek in de wereld en zal tegen 2025 een essentiële schakel vormen in het onderzoek en de productie van medische radio-isotopen. Het is de bedoeling om daarmee alle tekorten uit de wereld te helpen.

De nucleaire geneeskunde staat ten dienste van onze gezondheid.

Deze longread kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising & Nucleair Forum en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.