Deze aardbeienlimonades smaken naar... iets anders
Voor jou getestUit één fles limonadesiroop haal je dertig glazen. Lekker voor de portemonnee. Maar hoe zit het met de smaak? Ons panel proeft zeven aardbeiranja’s uit de supermarkt.
De jury
Arno van Elst (44) Maakte voor Limonade siropen van witte thee tot wasabi.
Mireille van Elst (47) Andere helft van The Holy Kauw: foodstylist, -schrijver en -fotograaf.
Frederik Kampman (36) Zelfverklaard chief botanical officer van bierbrouwerij Lowlander.
Marc Klopstra (33) Fijnproevende bedrijfsleider achter restaurant LE:EN
In de tijd dat Arno en Mireille van Elst als het culinaire duo The Holy Kauw door het land reisden voor het verzorgen van diners op locatie, was er steeds weer die vraag: 'Hebben jullie ook lekkere drankjes zonder alcohol?’ Eindeloos willywortelen in de keuken mondde dit voorjaar uit in Limonade, een receptenboek voor hippe mixdrankjes, mocktails, bruiswaters, ijstheeën, shrubs, maar vooral siropen.
Pardon, limonadesiroop voor volwassenen? ,,Ja, limonade is heus niet alleen voor kinderpartijtjes”, benadrukt Mireille. ,,Met gember, pimentbessen en korianderzaad maken wij bijvoorbeeld een limonade die kan doorgaan voor een gin.”
Een siroop krijg je simpelweg door suiker en water samen aan de kook te brengen, legt ze uit. Naast vruchten(sap) zijn daar ook prima gewaagdere ingrediënten doorheen te mixen. Zoethout, za’atar, chipotlepoeder, citroengras, zelfs wasabi. ,,Limonade mag best kruidig, pittig of hartig zijn.”
Ook tussen de ranja's in de supermarkt verschijnen steeds vaker eigentijdse smaken als vlierbloesem, lavendel en gember. Er wordt zelfs langzaam gepionierd met groentesiropen vol biet en wortel. De meeste planken worden echter nog altijd bezet door zoete (kinder)klassiekers als grenadine-, citroen- en frambooslimonade. Ook de bonte uitstraling van de flessen neigt meer naar bso (buitenschoolse opvang) dan vrijmibo, al wordt op sommige etiketten wel degelijk gebruik in cocktails geopperd.
We gaan voor allemansvriend aardbei en selecteren de siropen van zeven (huis)merken: Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Karvan Cévitam, Raak, Ranja en Van de Boom.
,,De verschillen zullen vooral zitten in het percentage geconcentreerd vruchtensap”, verwacht Arno op voorhand. ,,En in de hoeveelheid suiker of alternatieve zoetstoffen.” Een vermoeden dat achteraf zal worden bevestigd bij het napluizen van de etiketten.
Siroopshotjes
De smaak moet niet overstemd worden door een overdaad aan zoet- en zuurteregelaars
In het Utrechtse restaurant LE:EN - het proeflokaal van dienst - blijken veel van die verschillen ook in een blinde smaaktest op te merken. Het panel bekijkt, ruikt en proeft de limonades in twee rondes: eerst alleen shotjes siroop, later aangelengd met zeven delen water (alleen Ranja adviseert een 1:9 verhouding) in grotere glazen. ,,Ik hoop vooral nog wat van de echte vrucht, de aardbei, te kunnen proeven”, zegt Frederik Kampman - fijnproever van bierbrouwerij Lowlander - voordat het eerste glaasje naar de lippen gaat. ,,Die smaak moet niet worden overstemd door een overdaad aan zoet- en zuurteregelaars.’’
Helaas is juist die aardbei in de meeste mengsels het kind van de rekening. Soms lijkt-ie bijna geheel van het toneel verdwenen. Zoals bij de limonade van Van de Boom, waarvan de minieme fruitecho te snel vervliegt. Arno: ,,Dit had net zo goed een framboos kunnen zijn.” Raak valt nog minder in de smaak. Hoewel de lichtroze limo op het oog de meest waterige lijkt en het een suikervrije variant betreft, is-ie in de mond juist veruit de zoetste. Karvan Cévitam (die net als Raak ook een alternatief met suiker aanbiedt) wordt eveneens direct ontmanteld als zoetstoflimonade, maar de stevia en sucralose wringen beduidend minder in de wangen en de cloudy, roodoranje looks verdienen lof.
Jumbo verovert het brons. De siroop is zeer stroperig en robijnrood, en de smaak zoet, zonder door te slaan. Net als bij de biolimo van Albert Heijn - één tree hoger op het podium - is in het fruitsmaakje echter maar moeizaam aardbei te herkennen. Alleen winnaar Aldi plaatst de vrucht op een bescheiden sokkeltje, vergezeld door een prettig appelzuurtje en zelfs een vleugje vlierbes.
De uitslag
1. Aldi
Cijfer: 7,5
Prijs: €1,99/750ml
De geur van kinderijsjes, maar de meest uitgesproken fruitsmaak: aardbei, bes en een friszuur appeltje. Mooi in balans, alleen aangelengd (verhouding 1:7) ietwat te waterig.
2. Albert Heijn biologisch
Cijfer: 7
Prijs: €3,89/750ml
Lekker fruitig en niet te scheutig met de rietsuiker. Alleen had de aardbei net zo goed braam kunnen zijn.
3. Jumbo
Cijfer: 6,5
Prijs: €2,56/750ml
Een robijnrode kleur en stroperig, bijna vettig. De suikers zijn aardig in balans, maar de aardbeien (slechts 0,9%) laten zich te moeizaam ontwaren.
4. Ranja
Cijfer: 5,5
Prijs: €2,93/750ml
Wel een licht aardbeismaakje, maar die komt helaas nogal laat op gang. Verder een onaangenaam zuurtje.
5. Karvan Cévitam 0%
Cijfer: 5,5
Prijs: €2,99/750ml
Natuurlijke looks, 75% vruchtensapconcentraat (net als Aldi), maar slechts een echo van aardbeienjam. Het zoetstofgevoel blijft binnen de perken.
6. Van de Boom
Cijfer: 4
Prijs: €2,79/750ml
Ruikt naar kermislolly’s, maar proeft - zeker aangelengd - te vlak. Zodra je fruit ontwaart, is de smaak alweer bijna vervlogen.
7. Raak Zero Sugar
Cijfer: 3,5
Prijs: €1,49/750ml
Zeer licht(roze), maar bekkentrekkend zoet. Zelfs het kleine beetje vruchtensap (10%) wordt overschreeuwd door de zoetstof.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.”
-
Waarom je beter geen calorieën kunt tellen als je wilt afvallen
-
-
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’ -
Alleen maar fruit eten is desastreus: 'Begin er niet aan'
Niets anders dan fruit eten is desastreus. Deskundigen raden met klem af om het voorbeeld van de Vlaamse Simon Beun (26) en de Poolse Tina Stoklosa (39) te volgen. Het koppel eet al drie jaar lang kilo’s bananen, meloenen en alle andere soorten vruchten. ,,Daar leef je niet lang op.”
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers. -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’