Fractieleider Alexander Pechtold van D66 is het afgelopen jaar veel vertrouwen van zijn eigen kiezers kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Vorig jaar kreeg Pechtold nog vertrouwen van 92 procent van D66-kiezers, dit jaar is dat nog maar 42 procent. 

EenVandaag vraagt elk jaar voor Prinsjesdag hoe kiezers hun eigen fractieleiders beoordelen. Dit jaar is het niet zozeer de nummer 1 die aandacht trekt (Baudet, krijgt 94 procent vertrouwen van zijn kiezers), maar de fractieleiders onderaan het lijstje. Naast Pechtold valt CDA-leider Buma op. Hij krijgt nu nog maar 59 procent vertrouwen (was vorig jaar 78 procent). Grootste pijnpunt bij de achterban van CDA en D66 is de samenwerking met de VVD. 

Lees ook

'Buma moet met zijn vuist op tafel slaan'

Buma wordt gewaardeerd om zijn degelijkheid, betrouwbaarheid en de welbekende 'bumor' (Buma-humor). Maar in de samenwerking met de VVD gaat het dus mis: het CDA is veel te onzichtbaar en laat over zich heen lopen, is de kriitek. Volgens 56 procent van de CDA-kiezers zijn de standpunten onvoldoende zichtbaar in het regeringsbeleid.

En dat wordt deels ook partijleider Buma verweten 'die wel eens met zijn vuist op tafel mag slaan'. "Het CDA is een bijwagen van de VVD", zegt een CDA-kiezer. CDA'ers vinden daarnaast ook dat het sociale, christelijke gezicht van de partij is verdwenen. "Bijvoorbeeld in de kwestie 'Lili en Howick' heeft Buma een weinig christelijk standpunt ingenomen", zegt een deelnemer. 

info

Vertrouwen fractieleiders door eigen kiezer:

1. Baudet (94%)

2. Van der Staaij (93%)

3. Klaver (92%), vorig jaar: 94%

4. Wilders (89%), vorig jaar: 95%

5 Thieme (88%)

6. Dijkhoff (83%)

7. Asscher (78%), vorig jaar: 86% en Segers (78%), vorig jaar: 95%

9. Marijnissen (75%), bij aantreden (november): 64%

10. Krol (59%) en Buma (59%), vorig jaar: 78%

12. Pechtold (42%), vorig jaar: 92%

'Pechtold is zijn humorvolle scherpte kwijt'

Ook bij D66 is veel onvrede over de samenwerking met de VVD, waar onder andere het dividendbelasting uit voortgekomen is. Ook het afschaffen van het referendum zit kiezers nog dwars. Iemand zegt: "Opgeven referendum, doorgaan van de vrijstelling dividendbelasting ipv geld voor zorg, onderwijs en politie." Ook over het partijleiderschap van Pechtold is een deel van de kiezers ontevreden. "Ik vind vooral dat Pechtold is veranderd van een scherp debater in een volgzaam hondje van het kabinet", zegt iemand. 

Velen twijfelen er inmiddels aan of hun partijleider niet de houdbaarheidsdatum heeft overschreden. 35 procent zegt: hij is nu de juiste man om de partij te leiden, volgens 34 procent is hij dat niet en nog eens 31 procent 'weet het niet'. Zoals een deelnemer samenvat: "De afschaffing van het referendum, en de manier waarop - door een D66-minister! - zit me nog steeds erg dwars. Bovendien is Pechtold zijn humorvolle scherpte kwijt. Hij zou plaats moeten maken voor een nieuwe generatie."

LEES OOK:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.