Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhones uitgezonderd van handelsoorlog VS

iPhones, Apple Watches en AirPods vallen niet onder de tariefsverhoging die de Amerikaanse president Donald Trump doorvoert voor goederen geïmporteerd vanuit China. De verhoging bedraagt 10 procent tot eind dit jaar en 25 procent daarna. Dit raakt nu 200 miljard dollar aan goederen. China zegt terug te slaan met tegenheffingen. Deze kunnen Apple dan wel raken.
grote muur
© Pixabay
Pixabay

Apple is niet de enige die nu wordt uitgezonderd van het Amerikaanse salvo in de handelsoorlog met China. Andere smartwatches en fitness-trackers zoals die van Fitbit zijn ook gevrijwaard van de importheffing, die in de praktijk zal neerkomen op prijsstijgingen voor consumenten. China is producent voor veel goederen wereldwijd, inclusief technisch complexe apparaten zoals smartphones en smartwatches.

Escalerende handelsoorlog

Grootmacht China zegt nu terug te slaan, hoewel niet bekend is met hoeveel heffingen en op welke soorten goederen. De Amerikaanse president Trump heeft al preventief gedreigd met verdere escalatie van de door hem begonnen handelsoorlog als China niet zwicht. Dan zouden meer categorieën goederen worden belast, met een totale waarde van 267 miljard dollar. Chinese tegenmaatregelen zouden Apple hard kunnen raken, meldt The Wall Street Journal.

De Amerikaanse heffingsuitzondering voor Apple en enkele anderen was vooraf al uitgelekt aan persbureau Bloomberg. Het gaat bij de iPhone-maker om een reeks producten, waaronder ook de Mac mini, de HomePod-speaker en Beats-hoofdtelefoons. De waarde van de uitgezonderde goederen geïmporteerd vanuit China bedraagt zo'n 12 miljard dollar.

Quid pro quo?

Bloomberg meldt ook dat Apple-CEO Tim Cook in augustus heeft gedineerd met president Trump en zijn vrouw, op een golfresort van de vastgoedzakenman. Apple heeft begin deze maand nog gesteld dat de toen voorgestelde tarieven het bedrijf zouden raken en voor prijsstijgingen gaan zorgen. Het heeft dat ook aangekaart in een formele brief aan de regering Trump. Daar reageert de president in een tweet op met de mededeling dat Apple heffingen geheel kan ontlopen door zijn producten in de VS te laten maken, in plaats van in China.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in