Poetin reageerde op vragen van de pers tijdens een ontmoeting met de Hongaarse premier Orbán
NOS Nieuws

Poetin spaart Israël in reactie op neerhalen Russisch vliegtuig

President Poetin wijt het neerschieten van een Russisch militair vliegtuig voor de Syrische kust aan een "aaneenschakeling van tragische omstandigheden".

Het Russische ministerie van Defensie legde de schuld eerder vandaag eenzijdig bij Israëlische F-16's die een wapenopslagplaats bij de Syrische stad Latakia hadden aangevallen. Het toestel werd vermoedelijk neergehaald door een raket van het Syrische leger, maar volgens de Russische minister Sjojgoe had Israël dat incident uitgelokt.

Poetin zei tegen journalisten dat hij achter de verklaring van het ministerie staat, maar sloeg een mildere toon aan. Hij zei dat het Kremlin de zaak onderzoekt en beloofde dat hij de veiligheid van de Russische troepen in Syrië zal verbeteren.

De Israëlische ambassadeur in Moskou na haar bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken

Een raket die voor een Israëlisch vliegtuig bedoeld was, trof vanmorgen een Russisch militair vliegtuig dat op weg was naar een militaire basis ten zuiden van Latakia. Het had vijftien mensen aan boord. Vermoedelijk is het toestel in zee terechtgekomen en zijn alle inzittenden omgekomen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Over de uitkomst daarvan is niets bekend.

Medeleven

Het Israëlische leger heeft Rusland zijn medeleven betuigd. Het legt de verantwoordelijkheid voor het incident bij Syrië, en ook bij Iran en de Libanese Hezbollah-militie die aan de kant van het regeringsleger van president Assad meevechten.

De F-16's waren volgens Israël al in het Israëlische luchtruim teruggekeerd op het moment dat het Russische vliegtuig werd getroffen. Israël zegt dat het al zijn informatie over het incident met Rusland wil delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl