PvdD: Kat in Groningen moet niet vogelvrij maar kogelvrij verklaard worden

De jacht op katten in Groningen moet worden voorkomen. Dat vindt de Partij voor de Dieren in Groningen.

Deze partij houdt woensdag voorafgaand aan een commissievergadering van Provinciale Staten een demonstratie voor de ingang van het provinciehuis op het Martinikerkhof in Groningen. 'De kat niet vogelvrij, maar kogelvrij', is het motto van de demonstratie.

De commissie bespreekt dan de notitie Flora en Fauna. Daarin wordt de jacht op katten geopperd. De PvdD is geschokt door deze optie.

Plaag voor weidevogels?

Jagers zouden toestemming moeten krijgen om verwilderde katten af te schieten. De katten zouden een plaag zijn voor de weidevogelstand. Katten zouden kuikens en eieren van weidevogels opeten.

Statenlid Anke Voerman zegt dat haar partij geschokt is door de mogelijkheid om de jacht op katten toe te staan. ,,De overlast door katten is niet bewezen. Er is nooit serieus onderzoek naar gedaan.” Het afschieten van katten helpt volgens Voerman niet. ,,Dan komen er vanzelf andere katten.”

Falend beleid

Katten in het wild eten overwegend muizen en andere kleine zoogdieren, stelt de partij. ,, De provincie kan niet de katten als schuldige aanwijzen voor het falende natuur- en landbouwbeleid, waar de weidevogels en de hele biodiversiteit aan ten onder gaan.” Volgens Voerman is het beter om de verwilderde katten te vangen en ze vervolgens te castreren dan wel te steriliseren. ,,Dan is dat hele probleem opgelost.”

Motie tegen kattenjacht

In de Tweede Kamer werd al in 2013 een motie aangenomen om jacht op katten te verbieden. Alleen in Friesland en Utrecht mogen katten bejaagd worden. ,,Jagers zeggen dat ze het verschil tussen een huiskat en een verwilderde kat wel kunnen zien, maar we horen uit die provincies genoeg verhalen van mensen die hun kat dood of zwaargewond terugvonden.”

Katten afschieten kan gewoon niet, vindt Voerman. De demonstratie begint woensdag om 13 uur.