Hennepweek politie: vijf keer raak in Friesland op eerste dag

Hennepkwekerij op een zolder in Nij Beets FOTO POLITIE NOORD-NEDERLAND

Hennepkwekerij op een zolder in Nij Beets FOTO POLITIE NOORD-NEDERLAND

De politie Noord-Nederland is van plan de hele week panden binnen te vallen waarvan het vermoeden bestaat dat er een hennepplantage staat.

De start deze maandag is voortvarend: De teller van opgerolde plantages in Friesland, Groningen en Drenthe staat op veertien na een bezoek aan 39 adressen. Vijf van deze locaties bevinden zich in Friesland. De politie hield in totaal elf verdachten aan.

Brandgevaar

Het was onder meer raak op een zolder in een woning in Nij Beets. ,,Daar was overduidelijk sprake van brandgevaar”, zegt politiewoordvoerder Anne van der Meer.

Het is de eerste keer dat de politie Noord-Nederland een zogenoemde ‘actieweek aanpak hennep’ organiseert. In het Zuiden van het land doet de politie het vaker.

Flexibeler

Alle basisteams in Noord-Nederland leveren deze week agenten die samen panden binnenvallen. ,,Hierdoor zijn we flexibeler dan anders”, zegt Van der Meer. ,,We hebben veel meer mensen tot onze beschikking.”

Het maakt volgens hem bovendien de samenwerking met netbeheerders (die aangifte doen van diefstal van stroom), de Belastingdienst, woningcorporaties en gemeenten makkelijker, omdat er zoveel zaken tegelijk binnenstromen.

Doel bereikt

Burgemeesters kunnen met een bestuurlijke maatregel per direct woningen sluiten als drugspand, als er hennep gevonden is.

De politie is van plan tot en met vrijdag panden binnen te vallen. ,,Als hennepkwekers eieren voor hun geld kiezen en hun plantage opdoeken, dan is ons doel ook bereikt”, zegt Van der Meer. ,,We willen dat deze gevaarlijke praktijken stoppen.