Politiek

Steun voor deelname D66 en CDA aan regering brokkelt verder af

16-09-2018 09:44

De gebeurtenissen rondom het niet-uitwijzen van de twee Armeense kinderen hebben het negatieve gevoel onder een fors deel van de D66- en CDA-kiezers over de regeringsdeelname verder aangewakkerd. Dat valt op te maken uit de herhaling van een onderzoeksvraag van vorige week, kort voor de beslissing van de staatssecretaris over het niet-uitzetten: de wens dat het kabinet de rit uitzit.

Vorige week wilde ruim de helft van de CDA- en D66-kiezers dat het kabinet tot 2021 blijft zitten. Nu is dat rond de 45 procent.  Bij alle Nederlanders is dat percentage met 5 procent gedaald naar 34 procent. Het laagste cijfer sinds het aantreden van het kabinet.

Zelfs van de D66-kiezers, die nu nog steeds aangeven D66 te stemmen, wil nog maar 60 procent dat het kabinet de rit uitzit. Dat was vorige week 76 procent.

We zien bij de peiling van politieke voorkeur dat D66 weer een zetel gedaald is. (pdf) Nu naar 10 zetels, de laagste score in ruim 8 jaar. Daarmee lijkt deze partij in een vergelijkbare positie gekomen te zijn als de PvdA bij de vorige regering.

Maar ook het CDA verliest per saldo fors. De patronen lijken op die van D66, maar t.a.v. de niet-uitzetting van de kinderen, nemen de CDA-kiezers juist in meerderheid de positie in, dat ze wel uitgezet hadden moeten worden. Ook de VVD is wat aan het verzwakken. Het enthousiasme voor de regering neemt ook bij hen wat af.  78 procent wil dat het kabinet 2021 haalt. Bij het aantreden van het kabinet was het 93 procent. We zien ook 1 zetel minder bij de PVV.

De zetels, die verloren worden, komen per saldo terecht bij GroenLinks (dat nu op 18 staat), SP (dat nu op 13 staat) en Denk (nu op 7). Die stijgingen komen niet zozeer door electorale overgangen in de richting van die partijen, maar meer doordat bij VVD en CDA steeds meer kiezers aangeven niet te weten op welke partij te stemmen, terwijl bij de drie genoemde partijen die winnen dat amper het geval is.

Ten aanzien van de beslissing van de Staatssecretaris om de kinderen te laten blijven is de helft positief en de helft negatief. Een meerderheid van de Nederlanders is tegen de verruiming van het kinderpardon.

Kiezers van D66 vertonen scores die lijken op die van GroenLinks, PvdA, PvdD en SP. Kiezers van VVD en CDA vertonen scores die meer lijken op die van PVV en FvD.