WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DENK WIL EIGEN BEJAARDENHUIZEN BUITENLANDERS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Ook in Schiedam moeten zorggroepen komen ‘speciaal voor eenzame en kwetsbare ouderen met dezelfde culturele achtergrond’, waar ze zorg in hun eigen taal en cultuur kunnen ontvangen. Daarvoor pleit de fractie van Denk in de Schiedamse gemeenteraad.

Het gemeentebestuur laat weten aan Denk dat er op dit moment wordt gewerkt aan een ‘Plan van aanpak Wonen en Zorg Schiedam’. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar de woonwensen van de groeiende groep senioren van buitenlandse origine. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor het gemeentebestuur van Schiedam leidend om in overleg te treden met organisaties in de stad die hieraan een bijdrage kunnen leveren onder andere in de vorm van woonzorg-experimenten.

In 2015 kwam de Stichting Laurens Rotterdam met het eerste verpleeghuis voor demente bejaarden, ingedeeld per etnische groep. Het complex, nabij de Essalammoskee in Rotterdam-Zuid, telt vijf woonunits, ingericht in de sfeer van de eigen niet-westerse cultuur.

Nederland telde in 2003 ruim 115.000 niet-westerse buitenlanders van 55 jaar en ouder. In 2020 zal dit aantal zijn verdrievoudigd.

Slechts een minderheid van de buitenlandse ouderen wil terugkeren naar hun thuisland. Dit geldt voor 11% van de Turken, 13% van de Marokkanen, 16% van de Surinamers, 24% van de Antillianen en 35% van de Molukse ouderen. Veel buitenlanders op leeftijd wonen al langer in Nederland dan in het land van herkomst. Bovendien wonen de kinderen en kleinkinderen in Nederland. Een uitzondering vormen de Turken. Twee derde van hen zou willen pendelen.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Eén gedachte over “DENK WIL EIGEN BEJAARDENHUIZEN BUITENLANDERS SCHIEDAM

  1. Dan zet je die tehuizen lekker in Turkije of Marokko. Zodra ze overlijden gaan ze toch die kant op. Dus met andere woorden lekker profiteren tot je de pijp uitgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *