Impressie van ICESat-2
NOS Nieuws

NASA lanceert ruimtelaser die poolijs meet

Vanaf een lanceerbasis in Californië is ICESat-2 gelanceerd, een satelliet van NASA die vanuit een baan om de aarde precies gaat meten hoe het gaat met het ijs op onze planeet.

De satelliet gebruikt lasertechnologie om precieze metingen van het zeeijs en gletsjers te doen. Het ijs op Antarctica, Groenland en op de noordpool is de afgelopen tientallen jaren afgenomen door klimaatverandering. ICESat-2 kan die veranderingen met veel meer precisie meten dan tot nu toe mogelijk was.

Zoals te raden is uit de naam van de wetenschappelijke kunstmaan had ICESat-2 een voorganger. De eerste satelliet werd begin deze eeuw gelanceerd en testte de lasertechnologie om de hoogte van het ijs op de polen te meten. Die missie werd geplaagd door technische problemen. NASA heeft de technologie sindsdien verbeterd.

10.000 Laserpulsen

De satelliet richt 10.000 laserpulsen per seconde op het ijs. Het licht wordt weerkaatst en enkele milliseconden later weer opgevangen. ICESat-2 meet hoelang het licht er precies over doet, en daaruit is de dikte van het ijs af te leiden.

Wetenschappers hopen nu betrouwbaar in kaart te kunnen brengen hoe de dikte van het zeeijs verandert gedurende de verschillende seizoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl