Direct naar artikelinhoud

Fiscus blijft informatie achterhouden in rechtszaken om kinderopvangtoeslag

Fiscus blijft informatie achterhouden in rechtszaken om kinderopvangtoeslag
Beeld ANP

De Belastingdienst blijft stukken achterhouden in rechtszaken van ouders van wie de kinderopvangtoeslag ten onrechte is stopgezet. Daarmee handelt de fiscus in strijd met de belofte van staatssecretaris Menno Snel van financiën aan de Tweede Kamer, en negeert de dienst een recente uitspraak van de Hoge Raad. 

In een vergelijkbare zaak in maart trachtte de Belastingdienst ook al informatie weg te houden bij de rechter. De zaak dateert van 2014, toen de Belastingdienst ineens besloot de kinderopvangtoeslag stop te zetten van honderden ouders die gebruikmaakten van gastouderopvang via meerdere bureaus die verdacht werden van misbruik van toeslagen. 

Later bleek dat meer dan de helft van de betrokken ouders toch recht had op toeslagen

Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen. Ze moesten zelf aantonen dat zij recht hadden op toeslag, maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze over moesten leggen. Later bleek dat meer dan de helft van de betrokken ouders toch recht had op toeslagen.

Onjuist

Deze week diende bij de rechtbank Amsterdam een rechtszaak van één van de gedupeerde ouders tegen de Belastingdienst. Pas in april van dit jaar kreeg zij alsnog kinderopvangtoeslag voor 2014 toegekend, bijna vier jaar na de stopzetting. Sinds die tijd zat zij vast in een bezwaarprocedure. Vorige week onthulde deze krant al op basis van interne stukken dat de Belastingdienst bewust aanstuurde op het afwijzen van bezwaren, en dat deze stukken zijn achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Tijdens de zitting weigerde de Belastingdienst opnieuw een intern verslag te delen met de rechtbank, ondanks een expliciet verzoek van de advocaat van de ouder. Na weigering bracht de advocaat, die het stuk uit andere bron had, het stuk alsnog in voor de rechter.

Uit dat document, dat in handen is van Trouw, blijkt dat de Belastingdienst in september 2014 al wist dat het stopzetten van de toeslag onjuist was. “Burger heeft bankafschriften ingeleverd, hieruit blijkt dat er voor de maanden oktober 2013 tot en met juli 2014 kinderopvangkosten volledig zijn betaald”, zo is te lezen. De Belastingdienst besluit de toeslag toch stop te zetten, omdat er onregelmatigheden werden vermoed met een ander gastouderbureau waarvan de ouder eerder gebruik maakte, blijkt uit het document.

'Buitenproportioneel harde' handelswijze

De Belastingdienst heeft daarnaast interne telefoonnotities achtergehouden van gesprekken die de ouder voerde met de fiscus. Bij de rechtbank werden er acht ingediend, terwijl uit interne stukken van de Belastingdienst in handen van Trouw blijkt dat er minimaal dertien zijn. In één van de achtergehouden telefoonnotities uit december 2014 staat expliciet dat er geen toeslag toegekend mag worden, ook als de ouder kan aantonen dat zij er recht op heeft. De ouder zelf stelt tevergeefs tientallen keren met de Belastingdienst te hebben gebeld om de zaak op te helderen.

Tijdens de zitting deze week noemde de Belastingdienst de stukken niet relevant, ‘omdat ze niet van invloed zijn geweest op het besluit om de toeslag stop te zetten’. Daarmee negeert de fiscus een recente uitspraak van de Hoge Raad die stelt dat alle relevante stukken voor de rechter gebracht moeten worden. Staatssecretaris Menno Snel beloofde twee weken geleden in antwoorden op Kamervragen dat de Belastingdienst zich daaraan zou houden: “Vanzelfsprekend geldt voor de Belastingdienst de omschrijving zoals deze door de Hoge Raad is verwoord.”

Ruim een jaar geleden oordeelde de Nationale Ombudsman al vernietigend over het optreden van de Belastingdienst in de zaak. Hij riep op tot het maken van excuses en een tegemoetkoming voor ‘buitenproportioneel harde’ handelwijze van de Belastingdienst. Tijdens de zitting bleek echter dat de Belastingdienst daar niets voor voelt.

Lees ook:

Belastingdienst werkte ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag bewust tegen

De Belastingdienst heeft bewust aangestuurd op het afwijzen van bezwaren van mensen bij wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag werd gestopt. Dat blijkt uit interne stukken van de fiscus die in bezit zijn van Trouw.