Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse staten openen de jacht op katholieke leiders na het misbruikschandaal in Pennsylvania

James VanSickle uit Pittsburgh is als jongen door een priester misbruikt.Beeld Stijn Fens

Na onthullingen van grootschalig seksueel misbruik in Pennsylvania pakken ook andere Amerikaanse staten de rooms-katholieke kerk aan. De staten New Jersey en New York gaan uitgebreid onderzoek doen naar het misbruik en het toedekken daarvan binnen de kerk.

De feiten in Pennsylvania waren onthutsend: 300 priesters die kinderen zouden hebben misbruikt, minstens duizend slachtoffers en bisschoppen die het misbruik systematisch en volgens een vooropgezet plan toedekten. Het rapport dat justitie in de Amerikaanse staat Pennsylvania een maand geleden publiceerde over seksueel misbruik door geestelijken sloeg in als een bom.

'De tijd dat instituties hun eigen belang boven dat van het beschermen van kinderen konden stellen, is voorbij'
Hoofdaanklager Josh Shapiro, Pennsylvania

De beelden van de persconferentie waarin hoofdaanklager Josh Shapiro zijn bevindingen presenteerde gingen de wereld over. Bisschoppen boden hun excuses aan en vroegen om vergeving in de hoop dat de storm zou luwen. Het tegendeel gebeurt. Andere Amerikaanse staten volgen het voorbeeld van Pennsylvania.

In de staat New Jersey is een taskforce samengesteld die het misbruik in de katholieke kerk daar gaat onderzoeken. De resultaten worden voorgelegd aan een grand jury, net als in Pennsylvania. Geen opsporingsmethode wordt uitgesloten. Kerkleiders zullen worden gedagvaard.

'Bedorven daden'

De staat New York gaat hetzelfde doen. Hoofdaanklager Barbara Underwood van New York heeft vorige week dagvaardingen gestuurd naar alle acht katholieke bisdommen. Daaronder het machtige aartsbisdom New York. “Het grand jury-rapport in Pennsylvania heeft licht geworpen op ongelooflijk verontrustende en bedorven daden door katholieke geestelijken, die daarbij werden geholpen door een cultuur van stilzwijgen en toedekken in de bisdommen. Slachtoffers in New York verdienen het om ook gehoord te worden en we gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze de gerechtigheid krijgen die ze verdienen”, zegt Underwood. Haar kantoor heeft een telefoonlijn voor slachtoffers opengesteld. Een woordvoerder van aartsbisdom New York zegt dat de kerk zal meewerken aan het onderzoek.

Hoofdaanklager Barbara Underwood van New York heeft dagvaardingen gestuurd naar alle acht katholieke bisdommen in de staat.Beeld AP

Advocaat Mitchell Garabedian, die honderden slachtoffers van misbruik bijstaat, vermoedt dat het in New York om nog meer slachtoffers én daders gaat dan in Pennsylvania .“Kijk naar de cijfers. In Pennsylvania hebben ongeveer 300 priesters zich schuldig gemaakt aan misbruik. In de staat New York zijn er meer priesters en twee keer zoveel katholieken als in Pennsylvania. Het schandaal in New York zal nog groter zijn.”

Nieuwe beweging 

Hoofdaanklager Josh Shapiro uit Pennsylvania krijgt ondertussen telefoontjes van collega’s uit andere staten die willen weten hoe hij de strijd met de kerk heeft aangepakt. “Ons werk in Pennsylvania heeft een beweging op gang gebracht”, zegt hij in een verklaring. “De tijd dat instituties hun eigen belang boven dat van het beschermen van kinderen konden stellen, is voorbij.”

Slachtoffers maken ook deel uit van deze beweging. Onder hen Jim VanSickle uit Pittsburgh. Hij is als jongen door een priester misbruikt en leeft al bijna veertig jaar met de gevolgen daarvan. “Wat Shapiro heeft gedaan voor die zes bisdommen in de staat Pennsylvania, moet gebeuren voor elk bisdom in Amerika en de rest van de wereld”, zegt hij in een interview met deze krant. “Of het nu gaat om het instellen van een grand jury of het veranderen van de wet waardoor misbruikzaken niet meer kunnen verjaren. De jacht op de kerkleiders is nu pas echt begonnen.”

Lees ook:

Schokkende getuigenissen van misbruik in Pennsylvania

Een opzienbarend rapport liet zien hoe rooms-katholieke kerkleiders grootschalig misbruik door priesters decennialang hebben toegedekt.

Nederlandse bisschoppen schamen zich voor misbruikschandalen

De Nederlandse bisschoppen delen in de pijn en schaamte die veel van hun gelovigen voelen na de recente misbruikschandalen in de rooms-katholieke kerk. In een verklaring benadrukken ze deze week nog maar eens elk misbruik te veroordelen en dan vooral misbruik in hun eigen kerk.