Direct naar artikelinhoud

Het Binnenhof: 7 december

Uw politieke nieuwsbrief

Vier afsplitsers op een rij in de Kamerbankjes: Houwers (VVD), Öztürk en Kuzu (PvdA) en Klein (50Plus).Beeld ANP

Goedemiddag. Echtscheidingen in de Kamer leiden tot afgunst onder de afgewezen exen. Afgesplitste Kamerleden moeten een deel van hun privileges inleveren, vinden de gevestigde partijen. Buiten het Binnenhof verdienen nieuwe gezinsvormen (bijvoorbeeld na scheiding) juist meer steun, stelt een staatscommissie.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u ze dagelijks per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Het Binnenhof: 7 december
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Afsplitsers aan banden

Een meerderheid van de Kamer ergert zich groen en geel aan 'zetelrovers'. Het presidium stelde vandaag voor om de rechten van afgesplitste Kamerleden in te perken. De maatregelen konden op brede instemming rekenen. Alleen enkele zittende afsplitsers lieten luidkeels protest horen. 'Wat een arrogantie', vond Norbert Klein, ex-50Plus. 'Eigenlijk zijn de afsplitsers de Robin Hoods van de democratie, die de knellende band van de fractie van zich afschudden.'  

Klein is niet de enige Robin Hood op het Binnenhof. Tijdens Rutte II zijn acht Kamerleden afgescheiden, ze vormen zes nieuwe fracties (Houwers (VVD), Klein (50Plus), Van Vliet (PVV), Bontes en Van Klaveren (PVV), Monasch (PvdA), Kuzu en Öztürk (PvdA). In totaal telt de Kamer een recordaantal van zeventien fracties. Volgens afsplitser Kuzu ligt het probleem vooral bij de fractievoorzitters van de gevestigde partijen die als een soort 'mini-dictators' opereren. 'Als je niet meegaat met de lijn van de partijtop, dan ben je een dissident.'  

De ex-partijen van de afsplitsers toonden geen coulance. Het reglement van orde krijgt een update na de volgende verkiezingen. Wie tijdens de volgende termijn met zetel en al voor zichzelf begint, krijgt nog maar de helft van de spreektijd, mag minder interrumperen en krijgt minder financiële ondersteuning. Heel goed, vindt Paul van Meenen (D66). 'Want nu is het wel heel aantrekkelijk voor Kamerleden die eerst alleen koffie mochten halen, toch alle aandacht in de media naar zich toe te trekken'.

Het presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer) verdedigt vanuit Vak K zijn voorstel om de rechten van afsplitsers te versoberen.Beeld Freek van den Bergh

RAPPORT VAN DE DAG
Nieuwe regels voor nieuwe gezinnen

Het gezin evolueert en daar hoort nieuwe wet- en regelgeving bij. Tot die conclusie komt een staatscommissie onder leiding van oud-burgemeester en PvdA'er Aleid Wolfsen. Gezinnen anno 2016 kunnen tal van vormen aannemen, de liefde tussen ouders en kinderen (biologisch of niet) hoeft er niet minder om te zijn. Het is de boodschap van de Amerikaanse sitcom Modern Family, waarin naast een klassiek gezin (vader, moeder, drie kinderen) ook een samengesteld gezin met een kind uit een eerdere relatie en een gezin met twee vaders en een geadopteerde dochter een rol spelen.

Nederlandse wetgeving schiet voor dergelijke gezinnen nog steeds tekort, stelt de commissie. Het rapport pleit voor een 'register ontstaansgeschiedenis' waarin elk kind zijn precieze herkomst kan opzoeken, ook als de ouders met wie hij opgroeit niet zijn biologische ouders zijn. Verder adviseert Wolfsen dat meeroudergezinnen (bijvoorbeeld homostellen met een draagmoeder of donor) al voor de conceptie afspraken over zorg en opvoeding vastleggen bij de rechter. Verantwoordelijk minister Van der Steur van Justitie reageert enthousiast: 'Het belang van het kind moet vooropstaan.'

De cast van de serie Modern Family bij de uitreiking van de Emmy's in 2012.Beeld anp

SENATOR VAN DE DAG
Niet langer een geheel wit bolwerk

In stilte is het witte bolwerk bij uitstek, de Eerste Kamer, iets van kleur verschoten. Dinsdag is Mohamed Sini, geboren in Marokko, beëdigd als senator voor de PvdA. Zijn komst is een primeur: hij is de eerste Marokkaanse Nederlander in de senaat. Sini was tot zijn beëdiging strategisch adviseur van de Korpsleiding van de Nationale Politie.

Hij volgt Ruud Vreeman op, die het na anderhalf jaar in de Eerste Kamer voor gezien houdt. Vreeman vindt dat het parlementaire werk niet te combineren is met zijn tijdelijke baan als inval-burgemeester in Zaanstad, waar hij al eens burgervader was, 1997 - 2004.

Sini neemt plaats in een van de acht Eerste Kamerzetels die de PvdA nog overheeft sinds mei 2015. Hij treedt aan als lid van de coalitie, maar zou zomaar in de loop van volgend jaar, al naar gelang de uitkomst van de formatie, in de oppositie terecht kunnen komen. 

Het eerste Marokkaans-Nederlandse Eerste Kamerlid Mohamed Sini.Beeld PvdA

WAT WE ELDERS LAZEN
Wij houden van Holland

Het Historisch Nieuwsblad vroeg aan alle fractievoorzitters welk historisch voorwerp Nederland het meest typeert. De keuzes zijn, het zal niet verbazen, vaak politiek gekleurd.

Zo kiest Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren voor het schilderij De Stier van Paulus Potter. De moderne veehouderij kan er een voorbeeld aan nemen, stelt ze. 'Plaats dat schilderij eens tegenover foto's van de bio-industrie.' Tunahan Kuzu van de nieuwe partij Denk vindt de reiskoffer van zijn grootvader typerend voor 'Nederland als immigratieland'. Zijn opa werd in de jaren zestig met fanfare ontvangen, vertelt hij.

Emile Roemer van de SP oppert het standbeeld De Dokwerker, een beeld dat de opstand herdenkt van Amsterdammers tegen het wegvoeren van Joodse buren en collega's in 1941. Roemer: 'Dit beeld laat zien dat we zij aan zij moeten vechten tegen onrecht en uitsluiting.' Hij zegt het niet, maar in De Dokwerker zou men zomaar ook een archetypische SP-aanhanger kunnen onderscheiden: een noeste arbeider met de armen uit de mouwen.

Maar liefst vier Kamerleden kiezen voor het Plakkaat van Verlatinghe, het document waarmee de Nederlandse republiek in 1581 haar onafhankelijkheid van Spanje verklaarde. Alle favoriete historische objecten van de fractievoorzitters vindt u op de site van het Historisch Nieuwsblad.

Bij de heropening van het Mauritshuis in juli 2014 kreeg De Stier van Paulus Potter een eigen postzegel.Beeld anp

OOK DAT NOG
Uit de kleren

Half ontblote jongeren zijn voor minister Asscher geen nieuw fenomeen. Eerder protesteerden jongeren op die manier al tegen het jeugdloon. En met succes, het minimumloon voor mensen tussen de 21 en 23 jaar gaat omhoog. Vandaag ging een groep jongeren half uit de kleren tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken. Ter discussie stond Asschers Wet werk en zekerheid. De leus van de jongeren: 'Weg met flex!' Het blijkt een actie van SP-jongerenorganisatie ROOD, meldt Deborah Jongejan van het AD.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

SP-jongeren ontkleden zich tijdens het debat over de Wet werk en zekerheid.Beeld twitter.com/paululenbelt