NOS Nieuws

Tv-optreden verdachten Skripal-zaak is 'teken van minachting' naar Westen

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

In Londen is vol ongeloof gereageerd op het tv-optreden van de twee verdachten in de zaak-Skripal. De Britse regering neemt de ontkenning van de twee mannen op Russische televisie niet serieus. "Een belediging van de intelligentie van het publiek", wordt het genoemd.

De Britten wezen Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov vorige week aan als de twee mannen die de Russische ex-spion Sergej Skripal in Salisbury vergiftigd hebben met het zenuwgif novitsjok.

Vandaag werden twee mannen die zeggen Bosjirov en Petrov te zijn geïnterviewd door het Kremlin-gezinde Russia Today. In het gesprek verklaarden ze onschuldig te zijn. De twee hebben niets te maken met de moordaanslag en waren toevallig in de buurt; ze vierden daar naar eigen zeggen vakantie.

Bekijk hieronder een deel van het gesprek:

'Vrienden zeiden al heel lang dat we Salisbury moesten bezoeken'

In Groot-Brittannië wordt dat niet geloofd. Als de twee écht naar Salisbury gingen voor de "prachtige kathedraal die beroemd is vanwege de 123 meter hoge torenspits en vanwege de oude klok" is het vreemd dat ze vanaf het treinstation niet meteen die kant opliepen.

Uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat de twee eerst precies de tegenovergestelde richting op gingen. Ze liepen naar een villawijk waar Skripal woonde en geen enkele toeristische attractie te vinden is.

Een woordvoerder van premier Theresa May zegt dat "de leugens en overduidelijke verzinsels in het vraaggesprek met een door de Russische staat gesponsorde tv-omroep ook een belediging zijn van de slachtoffers".

Duidelijke leugen

"Het verhaal van de twee wordt hier gezien als een duidelijke leugen", zegt correspondent in Londen Suse van Kleef. "Hier wordt gezegd dat Rusland met dit verhaal wil laten zien dat het de beschuldigingen aan hun adres niet serieus neemt; het is een soort pesterij van het Kremlin."

Dat beeld wordt bevestigd door Luke Harding, gerespecteerd Ruslandkenner van The Guardian. Op Twitter zegt hij dat de leugen die Rusland met het verhaal vertelt expres slecht is. "Het is een teken van minachting door 's werelds belangrijkste trolstaat."

In Rusland wordt het verhaal anders uitgelegd. Daar zijn Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov écht twee vrome jongens die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren, zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "De beste verdediging is de aanval, en als je blijft ontkennen en zwijgen is er ruimte voor interpretatie. Dat zou ook vreemd zijn."

Hij denkt dat het interview breed uitgemeten zal worden in de verschillende tv-programma's. "Dit is ideale propaganda, want voor vele Russen is de televisie de belangrijkste informatiebron. Daar wordt een beeld geschetst dat het Westen erop uit is om Rusland zwart te maken. Dat is een wereldbeeld dat jaar in jaar uit van de televisieschermen wordt geschreeuwd, en steeds maar weer wordt bevestigd en herbevestigd."

In feite hebben de Russen geen poot om op te staan, zegt Groot Koerkamp. "Maar met dit verhaal wordt de angel voor de tv-kijker wel uit het verhaal gehaald. Als je niet beter weet, denk je na het zien van het interview dat dit gewone mannen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl