Servisch gezin is gaan lopen uit terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas

Het Servisch gezin dat een tijdlang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel verbleef, is gaan lopen uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

tg

Het gezin bestond uit een moeder en haar vier kinderen. Ze waren de eersten die werden ondergebracht in de speciaal voorziene woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Dit in afwachting van een uitwijzing.

Dat het niet is gelukt om het gezin binnen de 28 dagen te repatriëren, zoals de wet dat voorziet, heeft volgens staatssecretaris Theo Francken en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te maken met “de halsstarrige houding van het gezin”.

Volgens Francken en DVZ werd er misbruik gemaakt van de procedures. Daarom wil Francken graag het betrokken kb aanpassen zodat de wettelijke termijn wordt opgeschort wanneer gezinnen “allerhande nieuwe nutteloze procedures” opstarten. Op die manier zou men als het ware de pauzeknop kunnen indrukken en zouden gezinnen met kinderen langer dan de wettelijke termijn van vier weken opgesloten blijven in Steenokkerzeel.

Laatste redmiddel

Maar dat is niet naar de zin van coalitiepartner CD&V. “We hebben afgesproken dat de gesloten opvang van gezinnen met kinderen het allerlaatste redmiddel is. Het moet gaan om korte opvang. We hebben een termijn van twee weken afgesproken, eventueel verlengbaar met nog eens twee weken. Maar dat is het maximum. Van een onbeperkte opsluiting kan geen sprake zijn”, klinkt het.

CD&V erkent wel dat sommigen de procedures misbruiken. “Maar als er sprake is van misbruik, dan mogen de kinderen daar niet de dupe van zijn. Dan is het aan ons om die misbruiken aan te pakken. Laat ons dan de misbruiken van de procedures evalueren.”

Lees ook: Raadkamer vindt beroep Servisch gezin tegen opsluiting ongegrond

In afwachting van een uitwijzing werd het gezin begin deze week overgebracht naar een open gezinswoning (FITT) in Sint-Gillis-Waas in Oost-Vlaanderen. Bedoeling was dat het gezin daar verder zou worden begeleid met het oog op een terugkeer.

De vrouw en haar kinderen hebben echter het zekere voor het onzekere genomen en zijn op de vlucht geslagen. Waar ze momenteel verblijven, is niet geweten.

Het is niet duidelijk wat er met hen zal gebeuren wanneer ze terug opduiken.

De Servische moeder en haar kinderen zijn al sinds 2013 uitgeprocedeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen