Inwoners van de stad Bacoor ten zuiden van Manilla verplaatsen zich op een vlot
NOS Nieuws

Filipijnen maken zich op voor orkaan, Duterte staakt raketproef

Het zuidoosten van Azië bereidt zich voor op de komst van orkaan Mangkhut. De tropische storm koerst af op de Filipijnen en gaat in het weekend in de richting van Taiwan, Zuid-China en Hongkong.

De Filipijnse president Duterte was van plan om in de noordelijke provincie Bataan op een oorlogsschip een raketoefening bij te wonen, maar vanwege de storm is die oefening afgeblazen.

Het oog van Mangkhut lag vannacht nog ruim 700 kilometer ten oosten van het noordelijkste eiland van de Filipijnen en verplaatst zich met een snelheid van 20 kilometer per uur. De storm is toegenomen in kracht. Er zijn boven de oceaan windsnelheden gemeten van meer dan 200 kilometer per uur.

De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met zo'n twintig tropische stormen. Een van de dodelijkste was vijf jaar geleden: in november 2013 eiste orkaan Haiyan zo'n 6300 levens. Meer dan vier miljoen mensen raakten dakloos.

De verwachting is dat de orkaan zaterdagochtend de noordelijke provincies van de Filipijnen bereikt:

Orkaan Mangkhut op weg naar zuidoosten van Azië

In Hongkong houden ze rekening met windsnelheden van 220 kilometer per uur als hij daar aan land komt, vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat wordt dan de zwaarste orkaan die ze daar ooit hebben meegemaakt. Zwaarder nog dan Hope in 1979, toen kwamen er twaalf mensen om het leven. Maar toen was er nog niet zoveel hoogbouw, ze hopen dat de wolkenkrabbers de wind zullen breken."

Er wordt behoorlijk gehamsterd, zegt De Vries. "Inwoners hebben ook orkaan Hato van vorig jaar nog vers in het geheugen. Die storm werd toen wat onderschat, waardoor mensen dagen zonder water en eten kwamen te zitten. Daarom slaan ze nu groot in en zijn er foto's van lege schappen op sociale media te zien."

De minister van Veiligheid heeft het stadsbestuur vanmorgen bijeengeroepen om het rampenplan door te nemen. Een woordvoerder van een meteorologisch instituut waarschuwde mensen al om de situatie niet te onderschatten. "Deze storm is een heel ander verhaal. Ook als we niet vol getroffen worden, bestaat er een groot gevaar voor Hongkong."

Het verwachte verloop van Mangkhut

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl