Op de Veluwe verdubbelde het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen.
Volledig scherm
Op de Veluwe verdubbelde het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen. © sacha wunderink

Aantal aanrijdingen met wilde zwijnen explodeert

Op de Veluwe hebben het voorbije jaar liefst 604 mensen een wild zwijn voor hun wielen gekregen. Dat is twee keer zoveel als in het beheerjaar 2016-2017.

7 reacties

  • Marcel Vossestein

    6 jaar geleden
    Onze primitieve voorouders hielden wilde zwijnen met wildwallen weg van de toen nog algemene zand- en grindwegen. Hun spitten en graven kon in één nacht een weg onbegaanbaar maken. Nu zijn wildaanrijdingen - naast ook uitgelokte landbouwschade - de gretig gebruikte argumenten voor extreem lage doelstanden [= maximale aanwas = maximaal afschot]. Sinds de aanbesteding van de nachtjacht met infrarood en geluiddempers betaalt men gemiddeld minstens €800 per geschoten Veluws natuurdier. Sinds natuurbezuinigingen van Rutte-1/staatssecretaris Bleker is voor 'n kwart financiering uit de jacht nodig!
  • Wim

    6 jaar geleden
    Overal zijn heel veel extra hekken en afrasteringen (prikkeldraad) geplaatst in de afgelopen paar jaar. Als dieren honger hebben en toch de hekken weten te passeren kunnen ze moeilijker terug bij naderend verkeer, schrikken en rennen de weg op. Oplossing: afschot, lagere snelheden, meer bomen (voedsel!), meer wildoversteken (viaducten) en veel rasters weg.
  • Kat

    6 jaar geleden
    60 km/u kunnen veel dieren nog inschatten. In elk geval reeën. Dus snelheid  aanpassen naar 60 km/u op risicoplekken.
  • Nicky

    6 jaar geleden
    Er wordt nu al gejaagd op wild. Door mensen. 
  • Laurens-Jan

    6 jaar geleden
    Nog ff wachten en dan kunnen we met de kerst naast wilde zwijnen ook wolvenvlees eten