Zorgtoeslag 2019 omhoog, maar ouderen de dupe

Zorgtoeslag 2019 omhoog, maar ouderen de dupe

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgtoeslag 2019 omhoog, maar ouderen de dupe

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de premie van de zorgverzekering in 2019 voor alle Nederlanders met 124 euro omhoog gaat. Inmiddels zijn alle zorgpremies bekend. Daar naar kijkend is de premiestijging eerder gemiddeld zo’n 76 euro. Een deel van de Nederlanders krijgt daarvoor een compensatie middels de zorgtoeslag.

Ouderen en gezinnen met een middeninkomen moeten het ontgelden. Zij moeten de financiële klap helemaal zelf opvangen, omdat zij net boven de grens zitten om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Tip: Wil je meer zorgtoeslag ontvangen dan je aan zorgpremie betaalt? Ga dan je zorgverzekering vergelijken en stap over naar een lagere premie.

Update 30 november: Zorgtoeslag 2019 is nu definitief bekend

Zorgwijzer brengt in kaart wat de hogere zorgpremie en zorgtoeslag onder de streep betekent voor verschillende inkomensgroepen.

Minima gecompenseerd

Voor de groep Nederlanders met een relatief laag inkomen of lage uitkering gaat de zorgtoeslag omhoog. Hieronder vallen bijvoorbeeld studenten en alleenstaanden met een laag inkomen of bijstandsuitkering. Zij krijgen er maximaal 7,83 euro per maand bij in 2019. Dat is echter niet genoeg om de stijging van de zorgpremie (10,33 euro per maand) volledig te compenseren.

Gezinnen en oudere stellen met een laag inkomen of klein AOW’tje kunnen rekenen op maximaal 281 euro per jaar meer toeslag. Ruim voldoende om de kostenpost (248 euro) te compenseren.

Voorspelling

Hieronder een voorspelling van de zorgtoeslag voor 2019 (alleenstaanden).

Let wel: deze bedragen zijn gebaseerd op schattingen van het kabinet. Uiteindelijk worden de definitieve toeslagbedragen bekend gemaakt aan de hand van de gemiddelde premiestijging

Ouderen

Alleenstaande ouderen die met hun AOW en pensioen jaarlijks meer dan 28.720 euro verdienen, ontvangen geen zorgtoeslag. Voor gehuwde ouderen ligt de grens bij 35.996 euro. Het bruto huishoudinkomen van 65-plussers ligt op 38.295 euro (CBS, 2017).

Dat betekent dat veel oudere stellen volgend jaar ten minste 248 euro meer gaan betalen aan de zorgverzekering. Een verwachte premiestijging voor aanvullende zorg, waar ouderen veel gebruik van maken, is hierin nog niet meegenomen.

Middeninkomens

Voor middeninkomens gelden dezelfde inkomensgrenzen als voor ouderen. Een gezin dat bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen (waarvan één ouder dan 18) gaat bijna 280 euro per jaar meer aan premie betalen voor de zorgverzekering:

Zorgpremie Zorgtoeslag
Ouder 1 + € 124,- Geen
Ouder 2 + € 124,- Geen
Kind 1 (15 jaar oud) Geen Geen
Kind 2 (19 jaar oud)  + € 124,- + 94 euro
€ 372,- premie – € 94,- zorgtoeslag =  278,- netto meer premie

In dit voorbeeld wordt er vanuit gegaan dat het oudste kind in aanmerking komt voor maximale zorgtoeslag.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.