Direct naar artikelinhoud

Apothekers en artsen waarschuwen: het tekort aan medicijnen loopt alleen maar op

Apothekers en artsen waarschuwen: het tekort aan medicijnen loopt alleen maar op
Beeld anp

Vorig jaar waren 732 medicijnen twee weken of langer niet te leveren. In 2010 waren dat er nog maar 174. En dat allemaal omdat Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, zeggen apothekers.

Huisarts Bart Timmers is het beu. Door medicijntekorten moet hij dagelijks op zoek naar alternatieven voor de medicijnen die hij  wil voorschrijven. “Ik probeer de beste zorg te geven voor mijn patiënten, maar ik moet inleveren op kwaliteit. Dan moet ik  ontstekingsremmer Naproxen vervangen door Diclofenac, dat een iets hoger risico voor hart- en bloedvaten heeft – toch een concessie.” 

Soms moet hij zelfs uitwijken naar een 'duidelijk inferieur middel', bijvoorbeeld door een antibioticum dat heel gericht een keelontsteking aanpakt te vervangen door een veel steviger antibioticum. “Met meer kans op bijwerkingen als overgeven en diarree, en meer kans op resistentie.”

De geneesmiddelentekorten in Nederland lopen op, zo schreef apothekersorganisatie KNMP vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vorig jaar waren zeker 732 medicijnen twee weken of langer niet te leveren, volgens een eigen meldpunt van de apothekers. In 2010 waren dat er nog maar 174, en sindsdien stijgt het aantal gestaag. 

Steeds word je in je werk gestoord doordat de apotheek belt dat het middel dat je net hebt voorgeschreven er niet meer is
Bart Timmers, huisarts

Het KNMP slaat  alarm in de aanloop naar Prinsjesdag. Door nieuwe bezuinigingen van het kabinet en nieuwe Europese medicijnregels dreigt het probleem nog groter te worden, stellen de apothekers.

Te weinig kogels

“Het is alsof je naar de frontlinie wordt gestuurd met te weinig kogels”, zegt Timmers, huisarts in ’s Heerenberg. Hij schreef vorige maand een woedende blog over het probleem. “Het kost me een half uur tot anderhalf uur per dag om creatieve oplossingen te bedenken. Steeds word je in je werk gestoord doordat de apotheek belt dat het middel dat je net hebt voorgeschreven aan een patiënt er niet meer is.”

De apothekers wijten de tekorten aan het strenge geneesmiddelenbeleid van kabinet en zorgverzekeraars, waardoor soms alleen het goedkoopste middel wordt vergoed. Dit heeft volgens de KNMP tot zulke lage prijzen geleid, dat Nederland voor grote farmaceuten niet meer aantrekkelijk is als afzetmarkt. Liever leveren ze aan Duitsland, waar de prijzen hoger liggen. De apothekers hebben zelf ook een belang: door de lagere prijzen zijn hun marges fors gedaald.

De zorgverzekeraars bestrijden het verhaal van de apotheken: volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn er ook tekorten bij geneesmiddelen die niet onder dit ‘preferentiebeleid’ vallen. De koepel van verzekeraars wijst op de verantwoordelijkheid van medicijnfabrikanten en – groothandels om voldoende grote voorraden aan te houden. 

Lees ook: 

Nederland geeft minder uit aan medicijnen

In de meeste Europese landen stegen de uitgaven aan medicijnen, in Nederland niet. Maar wellicht komt de kostenexplosie hier nog.