Direct naar artikelinhoud
China

China brainwasht moslims in heropvoedingskampen

Protest van etnische Oeigoeren voor de gebouwen van Europese Unie in Brussel. Zij willen dat Europa een einde maakt aan de Chinese heropvoedingskampen.Beeld AFP

De Chinese overheid sluit op grote schaal moslims op in kampen. Daar worden ze gebrainwasht en gedwongen hun geloof af te zweren. De praktijk stuit op steeds meer internationaal protest. 

In de Westelijke provincie Xinjiang werden de voorbije jaren honderdduizenden moslims dagen, weken en zelfs maanden opgesloten in speciaal daarvoor opgerichte kampen. Goed voor de grootste deportatie- en interneringscampagne sinds het Mao-tijdperk. De geviseerde moslims, voornamelijk Oeigoeren maar ook leden uit andere minderheidsgroepen, moeten tijdens hun verblijf in de kampen luisteren naar lezingen van de Chinese leiders, zelf-kritische essays schrijven en hymnes zingen tot lof en eer van de Chinese communistische partij. 

Brainwash-sessies

De Amerikaanse krant The New York Times wist een aantal slachtoffers te interviewen die getuigen over fysiek en verbaal geweld door bewakers en slopende, zich steeds herhalende brainwashsessies. Naast het deporteren van moslims naar heropvoedingskampen maakt de overheid intensief gebruik van infiltranten, is er scherper politietoezicht en worden steeds meer gezinnen onder cameratoezicht geplaatst. 

De praktijk stuit op steeds meer internationale kritiek, maar de Chinese overheid lijkt niet van plan in te binden. Gevraagd naar de kampen tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties vorige maand werd het bestaan er van ontkend. Volgens de Chinese vertegenwoordiging gaat het om 'mild corrigerende instellingen', waar de geïnterneerden onder andere jobtraining krijgen.