Franse vlag met Eiffeltoren op de achtergrond
© Creative Lab/Shutterstock.com

Volgens Florence Parly, de Franse minister van Defensie, heeft Rusland met een militaire satelliet geprobeerd om Frankrijk te bespioneren. Rusland probeerde op die manier gegevens van Frankrijk te onderscheppen. Volgens de minister zou een Russische satelliet op een hoogte van 36.000 kilometer een Frans-Italiaanse satelliet benaderd hebben.

Militaire ruimtewedloop

De Franse minister zegt dat deze poging tot spioneren onderdeel is van een nieuwe militaire ruimtewedloop en dat Europese landen moeten samenwerken om het onderscheppen van gegevens te voorkomen. Parly zegt: “We weten zeker dat andere grote ruimtemachten intrigerende objecten in een baan om de aarde brengen en mogelijk offensieve capaciteiten testen die weinig twijfel laten over hun agressieve motieven.” Ze lichtte toe dat ze het daarbij niet alleen over Rusland heeft, maar ook over China en de Verenigde Staten.

Deskundigen

Satellieten spelen een belangrijke rol in oorlogsvoering. Ze kunnen bijvoorbeeld voorzien in gps-gegevens, en geven inzicht in het weer en geografische verkenning. Volgens een artikel over dit onderwerp in Bloomberg schatten deskundigen dat zo’n 1700 satellieten het doelwit zouden kunnen zijn van een strijd in de ruimte. Deze satellieten zijn vatbaar voor tegenstanders die proberen om gevoelige informatie te onderscheppen in de lucht.

Laat een reactie achter