Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vertrouwen in Alexander Pechtold keldert

09-09-2018 09:44

Nadat vorige week beschreven werd hoe de positie van Rutte onder de kiezers verzwakt is, wordt in het rapport van deze week getoond dat dit ook het geval is met Alexander Pechtold.

Toen hij tussen 2006 en 2017 in de oppositie zat scoorde hij in de vertrouwenscijfers van de fractievoorzitters altijd bij de eerste 3. Inmiddels is hij gedaald naar de 10e plaats. (In april was dat al de 9e). De afgelopen week zorgde voor een gemiddelde daling van zijn vertrouwensscore van een half punt en onder D66-kiezers met meer dan een heel punt. (pdf)

In de afgelopen 8 weken daalden de regeringspartijen 6 zetels, terwijl in de 2 maanden daarvoor er juist een stijging was met dit aantal.
Deze week zien we de VVD 2 zetels dalen (naar 27) en D66 1 zetel (naar 11). Die score is de laagste score van D66 in 8 jaar.

Ook het CDA staat op 11 zetels en daarmee zijn D66 en CDA de grootste verliezers van de coalitie.

Er zijn ook vragen gesteld over politici en privacy. We zien dat de meningen daarover sterk verdeeld zijn, ook naar politieke voorkeur. 43 procent vindt dat wat een politicus privé doet buiten de publiciteit moet blijven. Tweederde van de D66 kiezers vindt dat en bij PVV en FVD maar een klein deel.

Ik denk echter dat als de persoon in de publiciteit Geert Wilders was geweest, dat die scores dan andersom zouden zijn…

Meer dan de helft van de kiezers vindt dat nu de kwestie in de openbaarheid is gekomen Pechtold er wel nader over dient te verklaren. (De peiling werd gehouden voordat bekend werd dat de twee Armeense kinderen wel mochten blijven.)