Direct naar artikelinhoud

Terreuraanslag gefinancierd met Britse huursubsidie

De terreuraanslag van IS op de Brusselse luchthaven Zaventem is deels gefinancierd met Britse huursubsidie. Dat is duidelijk geworden tijdens een rechtszaak in Zuidwest-Londen waar een Belgische koerier uit Birmingham schuldig is bevonden aan terroristische activiteiten.

Terreuraanslag gefinancierd met Britse huursubsidie
Beeld afp

Zakaria Boufassil (26) overhandigde vorig jaar juli 3000 pond aan de terrorist Mohammed Abrini, de zogenaamde 'Man met de Hoed'. De overhandiging vond plaats in een park in Birmingham.

Het bedrag was afkomstig van een TSB-bankrekening van een zekere Anouar Haddouchi, een andere Belg die in dezelfde stad woonde. Op de rekening stond in totaal 5413 pond aan ten onrechte betaalde huursubsidie.

Haddouchi en zijn vrouw Julie Maes hadden het land reeds verlaten om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat, maar de gemeente bleef gewoon geld overmaken. Abrini handelde in opdracht van Abdelhamid Abaaoud, een van de hoofdrolspelers van de Parijse aanslagen.

Terreurobjecten

Tijdens zijn bezoek aan Birmingham maakte Abrini ook foto's van het Grosvenor casino en het Bull Ring-winkelcentrum, mogelijke terreurobjecten. Tevens reisde hij, met hetzelfde doel, naar het Old Trafford-voetbalstadion.

Naast Boufassil stond ook zijn hulpje Mohammed Ali Ahmed terecht. De gemeente Birmingham belooft beter toe te zien op de verstrekking van bijstand. Volgens anti-terreurdeskundige Anthony Glees is de kans groot dat honderden IS-terroristen gebruik maken van uitkeringen.

De eerder dit jaar veroordeelde terreurimam Anjem Choudary had zijn volgelingen ooit opgeroepen om zoveel mogelijk bijstand en uitkeringen te claimen om de strijd te financieren. Hij sprak over de 'Jihadi Seeker's Allowance'. Deze vader van vier kinderen - een werkloze jurist - gaf het goede voorbeeld door een half miljoen pond aan belastinggeld te incasseren.