Direct naar artikelinhoud

Drie mensen opgepakt na crash Boliviaans toestel

De ravage na de crash.

Het Openbaar Ministerie van Bolivia heeft invallen gedaan bij kantoren van vliegtuigmaatschappij LaMia. Vorige week stortte een vliegtuig van deze Boliviaanse chartermaatschappij neer in Colombia. Het vliegtuig zou een tussenstop hebben moeten maken, maar verzuimde dat en raakte zonder brandstof.

Een officier van justitie zei dat tegen zes personen een onderzoek loopt. Drie mensen zijn opgepakt, aldus aanklager Ivan Quintanilla. Het bedrijf wordt verweten te weinig brandstof te hebben geleverd voor de vlucht die uiteindelijk fataal afliep voor 71 mensen. Aan boord zaten onder anderen 22 spelers van voetbalclub Chapecoense. De nummer negen in de Braziliaanse Serie A was op weg naar de eerste van twee finales om de Copa Sudamericana tegen Atlético Nacional.

De verkeersleiding zou bij het vertrek van het toestel al hebben tegengesputterd, omdat er iets mis was met het vluchtplan. Er stond dat de vlucht naar Medellín 4 uur en 22 minuten zou duren en dat de actieradius van het vliegtuig overeenkwam met 4 uur en 22 minuten vliegen. Dit mag niet overeenkomen, voor het geval er tegenslagen tijdens de vlucht zijn.

Eerder rezen al vragen over de licentie van LaMia, aangezien de zoon van de directeur-generaal van de chartermaatschappij een leidinggevende functie heeft bij de Boliviaanse autoriteit die de vergunningen aflevert. Volgens minister van Defensie Reymi Ferreira zijn er aanwijzingen van belangenvermenging. De regering heeft de licentie van LaMia inmiddels ingetrokken.