Vlaamse leerlingen bij Europese top in wiskunde, wetenschappen en leesvaardigheid

© Dries Luyten

Vlaamse 15-jarigen scoren bovengemiddeld op vlak van wiskunde, wetenschappen en leesvaardigheid. Dat blijkt uit de resultaten van PISA 2015, een onderzoek dat het onderwijs wereldwijd vergelijkt. Wallonië scoort beduidend slechter. Er is wel een duidelijk verschil tussen de hoog- en de laagpresterenden in Vlaanderen.

ehu

Europese top

In wiskunde horen de Vlaamse leerlingen tot de absolute Europese top: enkel Estland en Zwitserland houden gelijke tred. Onder onze buurlanden vinden we voor wiskunde geen concurrenten en ook sterke onderwijslanden landen als Finland en Polen scoren beduidend minder goed dan Vlaanderen. Wereldwijd moet Vlamingen enkel een groep van 5 Aziatische landen laten voorgaan.

In leesvaardigheid scoren wereldwijd slechts 6 landen – waaronder Ierland, Estland en Finland – hoger dan Vlaanderen. Meisjes doen het beter dan jongens op vlak van leesvaardigheid.

Voor wetenschappen scoren wereldwijd 9 landen beter dan Vlaanderen. Ook hier behoort Vlaanderen tot de internationale subtop. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg doen het beduidend minder goed dan Vlaanderen. Jongens doen het beter dan meisjes op vlak van wetenschappen.

Ook slecht nieuws

Toch zjin er grote verschillen tussen de resultaten van de Vlaamse leerlingen. Zo is er is een duidelijk verschil tussen de hoog- en de laagpresterenden in Vlaanderen. Het aantal laagpresterenden ligt op ongeveer 1 op 6. Laagpresteerders zijn de groep van leerlingen die scoren onder niveau 2, vaak omschreven als het minimale niveau om in de maatschappij goed op eigen benen te kunnen staan.

Bij wetenschappen, ditmaal het hoofddomein van de studie, vertoont het aandeel laagpresteerders een serieuze stijging ten opzichte van 2006: van 11,6% naar iets meer dan 17%. Het aandeel hoogpresteerders (niveau 5 of hoger) blijft stabiel.

Ook zijn er duidelijke verschillen naargelang de socio-economische thuissituatie, de thuistaal en de migratiestatus van leerlingen. Leerlingen die thuis geen Nederlands spreken, scoren minder.

Beter dan Waalse leerlingen

Vlamingen scoren daarmee beduidend beter dan Waalse leerlingen. Op wiskunde vinden we Wallonië pas op plaats 26 terug, op vlak van leesvaardigheid staat Wallonië op de 29ste plek. Ook voor wetenschappen staat Wallonië ver achter Vlaanderen, op de 28ste plaats.

Via deze link kan je ons land en haar deelregio’s vergelijken met de andere landen die aan de deelnamen.

72 landen

Om de 3 jaar publiceert de OESO haar PISA-resultaten in een uitgebreid rapport. Het Programme for International Student Assessment is een grootschalige vergelijkende studie en onderzoekt onderwijs wereldwijd. Jongeren van 15 worden ervoor onderzocht op vlak van wetenschappen, leesvaardigheid en wiskunde.

Aan deze zesde editie namen 72 landen deel, voor Vlaanderen 5.675 leerlingen uit 175 scholen. Het gaat om 15-jarigen die, afhankelijk van hun studievoortgang, in verschillende studiejaren les volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen